Almanya'da 'Kaplancılar'a operasyon

Almanya'da 'Kaplancılar'a operasyon

Almanya'nın altı eyaletinde yasaklı "Hilafet Devleti" (Kaplancılar) grubuyla ilgili soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda üç kişi tutuklandı

Almanya'nın altı eyaletinde "Hilafet Devleti" adlı grubun üyeleri ve destekçilerine yönelik operasyon düzenlendi.

Rheinland-Pfalz Eyalet Kriminal Dairesi ve Koblenz Başsavcılığının ortak açıklamasında operasyonda 50 mekanda arama yapıldığı ve üç kişinin tutuklandığı belirtildi.

Almanya'da 2001 yılında yasaklanan grubun liderliğini İstanbul'da yaşayan Metin Kaplan'ın yaptığı ifade ediliyor.

Kaplan, geçmişte grubun kurucusu olarak bilinen Cemaleddin Kaplan'ın oğlu.

DW Türkçe'nin aktardığı açıklamaya göre, "gruba ait yapıların kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasını" hedefleyen operasyonda "delillerin yok edilmesinin engellenmesi" için arama ve tutuklama kararları aynı anda uygulamaya geçirildi.

Zanlılara yönelik suçlamalar

Yapılan açıklamada, grubun "Kur'an'ı anayasa olarak kabul edip sadece şeriat hukukuyla yönetilen bir İslam devleti kurma hedefi güttüğü" belirtildi. Bu bağlamda soruşturma kapsamına alınan 41 kişi, grup adına faaliyette bulunmak ve anayasaya aykırı bir grubun propaganda malzemesini yaymakla suçlanıyor. Ayrıca şüphelilerin Kaplan'ın yazılarını içeren yayımları sattığı ve gruba bağış topladığı iddia ediliyor.

On şüphelinin Rheinland-Pfalz eyaletinin Bad Kreuznach bölgesinde, bir şüphelininse Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde yaşadığı belirtildi. Kriminal Daire ve Başsavcılık tarafından verilen bilgilere göre, Rheinland-Pfalz eyaletinde yaşayan şüphelilerin grubun bir lideriyle yoğun temas hâlinde olduğu, söz konusu kişinin Kaplan'ın oğlu olduğu ifade edildi. Kaplan'ın oğlu da tutuklanan şüpheliler arasında bulunuyor.

1984 yılında Köln'de Cemaleddin Kaplan tarafından kurulan grup, 1992 yılında "Anadolu İslam Federe Devleti" adını almıştı. Cemalettin Kaplan'ın 1995 yılında vefatının ardından grubun bşaına oğlu Metin Kaplan geçmişti.

2000 yılında dört yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan, 2004'te Türkiye'ye sınır dışı edilmişti. Grup Alman devleti tarafından 2001'de yasaklanmıştı.

Metin Kaplan daha sonra Türkiye'de de silahlı eylem planladığı iddiasıyla yargılanmış ve 2005 senesinde müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 2010'da bu cezası 17 yıl 6 aya düşürülen Kaplan'ın tutukluluk hâline kanser hastalığı sebebiyle 2016'da son verilmiş ve cezaevinden tahliye edilmişti. Geçen yıl yeniden yargılanan Metin Kaplan, beraat etmişti.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.