Altıncı ayında rakamlarla İsrail'in Gazze saldırısı

Altıncı ayında rakamlarla İsrail'in Gazze saldırısı

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada kara işgalinin başladığı 27 Ekim'den bu yana 260'ı Gazze'de olmak üzere yaklaşık 600 askerini kaybettiğini duyurdu.

Gazze'de tam altı ay önce başlayan şimdiye kadarki en kanlı savaş İsrail tarafından gerçekleştirilen korkunç bir insan kıyımına yol açtı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in 7 Ekim'deki Hamas saldırısına misilleme olarak kuşatma altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırılarında şu ana dek en az 33.137 kişi öldürüldü.

İsrail tarafından resmi olarak kabul edilen rakamlara göre, Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği daha önce eşi benzeri görülmemiş saldırıda 1.170 kişi ölmüştü.

Hamas kaç savaşçısını kaybettiğini açıklamayı reddederken, İsrail 12,000'den fazla Kassam Tugayları savaşçısını öldürdüğünü iddia ediyor. Ancak bu rakamlar hiçbir bağımsız kaynak tarafından doğrulanmıyor.

İsrail kayıpları

AFP'nin İsrail'in resmi rakamlarına dayanarak yaptığı sayıma göre, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı 1.170 İsraillinin ölümüyle sonuçlandı.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada kara işgalinin başladığı 27 Ekim'den bu yana 260'ı Gazze'de olmak üzere yaklaşık 600 askerini kaybettiğini duyurdu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yaşanan şiddet olaylarında asker, Yahudi yerleşimci ve normal vatandaşlardan oluşan 17 İsrailli öldürüldü.

Kuzeyde Lübnan'dan Hizbullah'ın roket ve füze saldırılarında 8 sivil ve 10 İsrail askeri öldü, on binlerce insan yerinden oldu.

Hamas tarafından 7 Ekim'de rehin alınan yaklaşık 250 İsrailli ve yabancı rehineden 129'u Gazze'de kaldı ve ordu bunlardan 34'ünün öldüğünü açıkladı. Bu kişilerin tamamına yakını İsrail saldırılarında can verdi.

Rehinelerden 12'sinin cesedi İsrail'e iade edildi.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'den İsrail'e 9.100 roket atıldığını açıkladı.

Ordu, 7 Ekim süreci başladıktan sonra yüzde 17'si kadın olmak üzere 300.000 yedek askeri göreve çağırdı.

Filistinlilerin kayıpları

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in gelişigüzel hedef gözetmeyen saldırılarında şu ana dek Gazze'de 33.137 hayatını kaybetti. Ölenlerin tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşuyor.

İsrail ordusu, aralarında beş tugay komutanı ve 20 tabur komutanının da bulunduğu 12.000 "düşman savaşçısını" "ortadan kaldırdığını" iddia ediyor.

Ramallah merkezli Sağlık Bakanlığı'na göre işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan İsrail ordu güçlerinin neden olduğu şiddet olaylarında en az 459 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ise Batı Şeria'daki saldırılarında "420 teröristi etkisiz hale getirdiğini" iddia ediyor.

İsrail savaşın başlamasından bu yana Gazze'de 32.000 hedefi havadan vurduğunu söylüyor.

Lübnan ve Suriye

AFP'nin verilerine göre İsrail'in Ekim ayından bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere en az 359 kişi hayatını kaybederken en az 70 sivil de öldü.

Sınır ötesi ateş Güney Lübnan'da on binlerce insanı yerinden etti.

Hamas ve Hizbullah'ın müttefiki Emel Hareketi de dahil olmak üzere Lübnan'daki diğer grupların savaşçıları da toplam sayıya dahil edildi.

AFP'nin verilerine göre İsrail'in Suriye'deki saldırılarında en az 23 Hizbullah savaşçısı öldürülürken, geçen hafta Şam'a düzenlenen bir saldırıda da 7 İran Devrim Muhafızı ölmüştü.

İsrail Lübnan'da 1.400 hedefi havadan, 3.300 hedefi de topçu, roket ve tanklarla vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu Lübnan'dan sınır ötesine 3.100, Suriye'den ise 35 roket atıldığını açıkladı.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.