Amaç 'ulusal güvenlik': Mısır kendi sosyal medya platformunu kuruyor

Amaç 'ulusal güvenlik': Mısır kendi sosyal medya platformunu kuruyor

Mısır Enformasyon Bakanı Yaser el Kadi tarafından yapılan açıklamada, Mısır'ın yakında Facebook benzeri bir platformu hizmete sokacağı belirtildi.

Mısır Enformasyon Bakanı Yaser el Kadi tarafından yapılan açıklamada, Mısır'ın yakında Facebook benzeri bir platformu hizmete sokacağı belirtildi.

El Kadi Adalet Bakanlığı'nda düzenlenen bir çalıştay sırasında, “Verileri ve vatandaşlarımızı, ülkedeki istikrarı sağlamak için koruyabilmeliyiz” dedi.

Enformasyon Bakanı ayrıca Mısır'ın, dünyadaki diğer birçok ülkeye benzer şekilde kendi sosyal medya platformlarını kurmak için adımlar attığını söyledi.

"Büyük bir adım"

Söz konusu karar, Mısır'ın kendi sosyal medya platformlarına sahip olması fikrini savunan çok sayıda milletvekili tarafından da desteklendi. Milletvekili Yahya el Kedvani ülkede birçok medya kuruluşuna yaptığı açıklamada, yerli bir Facebook'un ulusal güvenliği koruyacağını ve sosyal medyayı kontrol etmenin yolunu açacağını söyledi. Ayrıca kararı “büyük bir  adım” olarak tanımladı.

Bakan El Kadi, "terörizmle mücadele etmek ve teröristlerin sosyal medya platformlarını etkin biçimde kullanmalarını engellemek" amacıyla yeni siber suçlar yasasının Adalet Bakanlığı ile koordineli olarak tamamlandığını söyledi. Bakan ayrıca, yeni yasa tasarısının kabine tarafından onaylandığını ve tartışmak üzere meclise sevk edildiğini de sözlerine ekledi.

Bakan El Kadi sözlerine şöyle devam etti: "25 Ocak devriminin ardından, bazı ülkeler tarafından finanse edilen terörist gruplar, çaresiz insanları kendi saflarına katmak için sosyal medya platformlarını kullanıyorlardı. Yeni düzenleme ilgili sosyal medya paylaşımlarının yayından kaldırılmasından ile hapis cezasına kadar içeriğin mahiyetine bağlı olarak çok farklı yaptırımları beraberinde getiriyor "

"Özgürlük daha fazla bastırılacak"

Eleştirmenler, devletin sosyal medya hesapları üzerinde daha fazla kontrol ve denetime sahip olacağının ve ifade özgürlüğünün daha fazla bastırılacağının altını çizerek, siber suç tasarısının sızdırılmış taslağına karşı çıktılar. Ek olarak, sızdırılmış yasa tasarısı “ulusal güvenliğe zarar veren ve tehdit eden içerik” de dahil olmak üzere tam anlamı ile betimlenmemiş suç tanımlarını içeriyor.

İnsan hakları örgütlerinin iddialarına göre siber suçlar tasarısından önce de, Mısır'da sosyal medya platformunda yayınlanan içerikler nedeniyle birkaç kişi tutuklanmıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) daha önce, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'yi demokratik bir toplumda temel hak olan ifade özgürlüğünü kısıtlanmaması için siber suç tasarısını imzalamamaya çağırdı.

Toplam 429 internet sitesi yasaklandı

Mısır, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Derneği'nin (AFTE) son raporuna göre yasaklı haber sitesi, insan hakları örgütlerinin siteleri ve yasaklı web sitelerine erişim sağlayan aracı sitelerin toplam sayısını 429'a çıktığı ifade ediliyor.

Mayıs 2017'den bu yana Mısır makamları yüzlerce web sitesini “terörizmi destekledikleri” iddidasıyla kapatmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.