Amerika'da iç muhalefet: Vietnam gibi Afganistan'daki savaş da kazanılamaz

Amerika'da iç muhalefet: Vietnam gibi Afganistan'daki savaş da kazanılamaz

Washington Times’da yayınlanan makalede, Afganistan'daki savaşın 'anlamsızlığı' ve askeri yöntemlerle kazanılamayacağı vurgulandı.

Uluslararası hukuk alanında uzman olan Amerikalı bir avukat Bruce Fein, Washington Times’da yayınladığı bir makalede Vietnam gibi Afganistan savaşının da kazanılabilecek bir savaş olmadığını ve üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen hala bu sürecin sonunda bir ışık görülmediğini dile getirdi.

Bruce Fein,  Kabil hükümetinin bozuk, beceriksiz, ilkel ve herhangi bir popüleritesinin olmadığını ifadelerine ekleyerek Afganistan’da afyon üretiminin giderek arttığını ve seçimlerin ise halkın kandırılarak yapıldığını iddia etmektedir.

"Afganistan savaşını sona erdirmenin bir riski yok"

Bu Amerikalı yazar, ABD askerlerinin Afganistan’dan ayrılmasının ABD için herhangi bir risk taşımayacağına inanmaktadır. Amerika’nın kendilerine bir saldırı olmadan Vietnam’dan ayrıldığını ve aynı şekilde Filipinler’de bulunan Subic Körfezi Deniz üssü ve Clark hava üssünün herhangi bir saldırı olmaksızın terkedildiğini vurgulamaktadır. Dolayısıyla Başkan Trump’ın Afganistan’da ki Amerika varlığını durdurması halinde Obama’nın 2009 yılında aldığı ve alay konusu olan Nobel Ödülü’nün aksine bir Nobel Barış ödülünü hakedebileceğini söylemektedir.

Son zamanlarda dünya düzeyindeki pek çok yazar Amerika’nın Afganistan’daki anlamsız savaşı üzerine makaleler yazmakta ve bu savaşın askeri birliklerle kazanılamayacağına inanmaktadır. Aynı şekilde dünyanın pek çok yerinde halk nazarında Amerika’nın Afganistan işgaline olan muhalefeti gittikçe artmaktadır. 

Öte yandan Afganistan’da ise Amerika ordusuna karşı Taliban'ın kontrol alanlarının her geçen gün daha da arttığını söylemek mümkündür. 

Sosyolojik gerçekler

ABD’nin iddia ettiği gibi yılardır süren Afganistan savaşı ve bir trilyon dolardan daha fazla paranın harcanmasına karşın, ülkedeki savaşın daha da yoğunlaşması sosyolojik gerçeklerin silah kullanmak suretiyle bertaraf edilemeyeceğini göstermektedir.

Öte yandan Bruce Fein'in söz konusu makalesi Afganistan İslam Emirliği (Taliban)'nin sitesinde de bir takım değerlendirmelerle kendisine yer buldu. Resmi sitede yer alan yorumda, ABD'ye 'işgali sona erdirme' çağrısında bulunuldu ve Afgan halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini altı çizildi. 

'Amerika'da Afganistan İşgaline İç Muhalefet' başlığı ile yayınlanan yorumda şu ifadelere yer verildi:

İnsanlar artık Amerika’nın sloganlarına inanmamaktadır. Çünkü zengin ve fakirler arasındaki uçurumu, her gece yapılan baskınları, anlamsız bombardımanları ve cezaevlerinde yapılan insan hakkı ihlallerine kendileri şahit olmaktadırlar. Bütün bu durumlar Amerika’nın Afganistan’da ve bütün dünya da ki itibarını ve önceki güvenirliliğini zedelemiştir.

Amerika Afgan meselesini onurlu bir şekilde çözüme kavuşturmak istiyorsa Afganistan’daki askeri birliklerini geri çekmeli ve bozuk, rağbet görmeyen ve kukla bir hükümeti insanlara mecbur bırakarak itibarını ve kendine olan güveni zedelemeye devam etmemelidir. Afganları kendi gelecekleri noktasında karar vermeleri için bırakmalı ve kendi İslami ve milli değerleri etrafında toplanmaları için onlara karışmamalıdır.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.