Amerikan işkencesi sebebiyle akıl sağlığını yitiren Guantanamo mahkumu yargılanmayacak

Amerikan işkencesi sebebiyle akıl sağlığını yitiren Guantanamo mahkumu yargılanmayacak

Guantanamo'da maruz kaldığı Amerikan işkenceleri sebebiyle aklını yitiren Yemenli mahkum Remzi bin eş Şibh'in yargılanamayacağına hükmedildi.

Perşembe günü görülen davada, askeri hakim, 11 Eylül saldırılarında rol almakla suçlanan Guantanamo mahkumu Remzi bin eş Şibh'in idam cezasıyla yargılanamayacağına hükmederek, mahkumun işkenceler sebebiyle psikolojik olarak kendini savunamayacak kadar zarar gördüğünü tespit etti.

Böylece Şibh'in "kendisine karşı açılan davanın niteliğini anlayamayacak ya da hukuk ekibiyle iş birliği yapamayacak düzeyde bir akıl hastalığı ya da noksanlığı olduğu" teyit edilmiş oldu.

Beş sanıklı davanın hakimi Hakim Albay Matthew N. McCall, verdiği kararla Şibh'in yargılanmasının önünü kapatmış oldu. Hakim McCall, duruşmaların 11 Eylül saldırı planlarının beyni olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed ve diğer üç sanıkla devam etmesine karar verdi.

Karar, mahkumun avukatı David I. Bruck'ın "CIA işkencesinin Yemenli mahkumu delirttiği" yönündeki iddiasını haklı çıkarmış oldu.

Ne olmuştu?

Guantanamo cezaevindeki askeri sağlık kurulunun sunduğu bir raporda, ABD'nin "11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarında rol oynamakla" suçladığı Remzi bin eş Şibh'in zihinsel hastalıkları bulunduğu gerekçesiyle yargılanamayacağı bilgisine yer verildi.

Yemen uyruklu Eş Şibh, 11 Eylül saldırılarında parmağının bulunduğu iddiasıyla 11 Eylül 2002'de Pakistan'ın Karaçi kentinde ABD tarafından gözaltına alınmıştı. Guantanamo'ya sevk edilmeden önce CIA tarafından Fas'taki "kara merkez"lerde tutulan Eş Şibh, CIA tarafından çeşitli işkenceler gördüğünü belirtmişti.

Eş Şibh, tutukluluk sürecinde CIA'in kendisine ses, titreşim ve uykudan mahrum etme teknikleriyle işkence uyguladığını birçok kez dile getirmişti.

Askeri sağlık kurulu, Eş Şibh'in akli problemlerinin, onu idamla yargılanmaktan alıkoyacağı ve suçunu kabul etmesinin hukuken kabul edilebilirliğini engelleyeceği sonucuna vardı.

Remzi bin eş Şibh'in CIA'in gerçekleştirdiği işkence uygulamaları sonrasında çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yakalandığı ve akıl sağlığını yitirdiği düşünülüyor.

Eş Şibh, 11 Eylül saldırıları düzenleyen kişileri organize etmek, ABD'de uçuş okullarını araştırmak ve saldırıda rol oynadığı iddia edilen 19 kişiden bazılarına para transfer etmekle suçlanıyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum