Amerikan kamuoyunda İsrail'e destek azalıyor

Amerikan kamuoyunda İsrail'e destek azalıyor

Son anketlere göre Amerikalıların İsrail'e verdiği destek düşme eğiliminde.

Son Reuters/Ipsos anketi, Amerikalıların İsrail'e verdiği desteğin düştüğünü ve çoğunluğun, insanlık krizine dönüşen çatışmaların durması için İsrail'in ateşkes çağrısı yapması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, iki gün içinde yapılan ve dün tamamlanan ankete katılanların yüzde 32'si, Amerika'nın çatışmalarda nasıl bir rol oynaması gerektiği sorusuna, "Amerika İsrail'i desteklemeli" yanıtını verdi. 12-13 Ekim'de yapılan ankette aynı soruya Amerika'nın İsrail'i desteklemesi gerektiği şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 41'di.

"Amerika tarafsız ar abulucu olmalı" şeklinde düşünen Amerikalıların oranı ise Ekim ayında yüzde 27 iken bu ayki ankette yüzde 39'a yükseldi. Katılımcıların yüzde 4'ü Amerika'nın Filistinlileri desteklemesi gerektiğini belirtirken yüzde 15'i Amerika'nın meseleye taraf olmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Başta daha yaşlı olan katılımcılar olmak üzere hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti destekçilerinin İsrail'e verdiği destekteki düşüş, 7 Ekim'deki Hamas baskını sonrasında İsrail'in haftalardır sürdürdüğü bombardımanı izliyor.

Son ankete katılanların yüzde 68'i, "İsrail ateşkes çağrısı yapmalı ve müzakere etmeye çalışmalı" şeklindeki ifadeye katıldıklarını gösterdi.

Anket sorularını yanıtlayan Demokrat Partililerin yüzde 75'iyle Cumhuriyetçilerin yüzde 50'si, ateşkes fikrine destek veriyor. Bu durum, İsrail'i ateşkese zorlaması yönünde Filistinliler dahil Arap liderlerin yaptığı çağrıları yanıtsız bırakan Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın tutumuyla örtüşmüyor.

Anketin İsrail açısından kaygı verici bir sonucu da İsrail'e yapılan silah yardımıyla ilgili. Katılımcıların yüzde 43'ü İsrail'e silah yardımı yapılmasına karşı çıkarken yüzde 31'i silah yardımını desteklediğini bildirdi. Cumhuriyetçi Parti destekçisi katılımcılar İsrail'e silah desteği yapılması fikrini daha çok benimserken Demokrat Partili katılımcıların yaklaşık yarısı, bu fikre karşı çıkıyor.

Associated Press haber ajansı ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir anket katılımcıların yüzde 38'si İsrail'in verdiği yanıtın dozunu "doğru" bulurken yüzde 18, İsrail'in Hamas'a yeterince sert yanıt vermediğini düşünüyor.

Ukrayna'ya silah yardımı yapılmasını destekleyen katılımcı oranı ise yüzde 41 olarak kaydedildi. Yüzde 32'lik kesim Ukrayna'ya silah gönderilmesine karşı çıkarken geri kalan katılımcılar, emin olmadıklarını bildirdi. Ukrayna'ya silah gönderilmesini ise Demokrat seçmenler, Cumhuriyetçilere kıyasla daha fazla destekliyor.

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.