Amerikan ordusuna bilgi sızdırdı, şimdi işsiz ve gıda karnesiyle yaşıyor

Amerikan ordusuna bilgi sızdırdı, şimdi işsiz ve gıda karnesiyle yaşıyor

Bir dönem El Kaide içinde bulunan Vinas, arkadaşlarının öldürülmesi için sağladığı istihbaratın hayatını olumlu yönde etkilemediğini söyledi.

Bryant Neal Vinas, 'terör' suçundan mahkûm edilmiş bir Amerikan vatandaşı. Geçen yıl federal hapishaneden çıktıktan sonra gizlenmeye gerek kalmadığına karar verdi. ABD istihbaratına El Kaide’nin içinden sızdırdığı bilgiler karşılığında kendisine tanık koruma programı kapsamında yeni bir kimlik yaşam imkânı verileceğini zannediyordu lâkin düşündüğü gibi olmadı. 

2008 yılında El Kaide kamplarında aylarca eğitim gördükten sonra yakalanan Vinas, yakalanışının ardından Amerikan istihbaratına El Kaide’nin yok edilmesi için bilgi sağlamaya başladı. Hatta onu mahkûm eden yargıç dâhi işbirliğini dikkat çekici olarak tanımlamıştı.

"Arkadaşlarımı öldürmelerine yardım ettim"

“Eğer bu hayatınızın değişmesinde ne kadar istekli olduğunuzu göstermiyorsa, ne gösterir bilmiyorum.” diyen Vinas, arkadaşlarının öldürülmesi için sağladığı istihbaratın hayatını olumlu yönde etkilemediğini vurguladı.

Amerikan hükümeti 35 yaşındaki Vinas’ı tanık koruma programına sokmadı ve Vinas beklemediği şekilde yeniden kendisini yetiştiği ve 10 seneden önce İslam’a girdiği şehir olan New York’ta buldu. Konuyla ilgili F.B.I. (Federal Soruşturma Bürosu) ve Adalet bakanlığı yorum yapmayı reddetse de üst düzey bir hükümet yetkilisi Vinas’ın tanık koruma programına uyup uymayacağı konusunda endişeler olduğunu söyledi.

Vinas şu an gıda karnesiyle yaşıyor ve iş bulma şansı az. Başvurduğu işlerden de olumsuz cevap alıyor. Vinas geçmişinden ve yaptıklarından kaçamayacağının farkında, “Daha fazla saklanmak zorunda değilim, hayatımı korku içinde yaşamayacağım.” diyen Vinas, umudunu korumak istediğini söylüyor.

"Pastırmalı sandviç tüm kapıları açabilir"

Vinas, 11 Eylül saldırılarının öncesinde bir kız arkadaşının vasıtasıyla İslam'a ilgi duymaya başladı. 2004 yılında Müslüman olduğunu belirten Vinas, hayata dair az bir umudunun olduğunu, ailesinden uzak büyüdüğünü ve az bir parasının olduğunu söyledi. Afganistan ve Irak'taki savaşları gördükten sonra, Amerikan dış politikasına karşı bir nefret beslediğini belirten Vinas, Müslümanları korumak için bir sorumluluk hissettini belirtti.

2007 yılında Pakistan'da yolculuk eden Vinas, orada cihat yanlısı gruplarla iletişim kurdu ve Afganistan'a geçti. Vinas 2008 yılında evlenecek bir eş bulmak için gittiği Peşaver'de Pakistan polisi tarafından gözaltına alındı. Önce Amerikan üssü olan Bagram'a ardından da New York'a götürüldü. 

"Pastırmalı bir sandviç gerçekten tüm kapıları açabilir" diyen Vinas, FBI'a bilgi sağlamaya başladığını söyledi. Savcılara göre Vinas, 100'den fazla görüşme gerçekleştirdi, 1000 fotoğrafın değerlendirmesini yaptı ve 30'dan fazla soruşturmaya yardım etti. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.