Ammar el Hakim: Irak seçimlerinde hile yapıldı

Ammar el Hakim: Irak seçimlerinde hile yapıldı

Irak seçiminin mağluplarından Ammar el-Hakim seçime hile karıştırıldığını, bu yönde ellerinde delil olduğunu iddia etti.

Irak'ta Hakim ekolünün ve Saddam rejimi muhalifi 'Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi' geleneğinin politik devamı olarak görülen Muvatin (Vatandaş) Partisi'nin lideri Ammar el-Hakim (1971-) Irak seçimlerinde hile yapıldığını ve bu hilelere dair ellerinde delil olduğunu açıkladı. Ammar el-Hakim bu delilleri yakında Irak'taki seçim kuruluna ve kamuoyuna sunacaklarını ifade etti. Ammar el-Hakim'in seçimde hile iddialarıyla Sadr Grubu'nu suçladığı düşünülüyor.

Irak seçimleri

Irak'ta 10 Ekim 2021'de gerçekleştirilen seçimlerde bağımsızlıkların, partilerin ve ittifakların çok olduğu oldukça parçalı bir meclis tablosu ortaya çıktı. 329 milletvekilinden 73'ünü kazanan Sadr Grubu seçimin galibi olarak öne çıktı.

Geçen seçimde 19 milletvekili çıkaran Muvatin Partisi ise bu seçimde eski başbakan Haydar Abadi ile seçim ittifakı yaptı. Bu ittifak sadece 4 milletvekili kazandı. Böylece Hakim Grubu bu seçimin mağlupları arasında yer aldı.

Ammar el-Hakim'in dedesi Muhsin el-Hakim (1889-1970) 1950'li yıllardan ölümüne değin Necef Havzası'nın liderliğini yapmanın ötesinde 1961-1970 döneminde tüm Şiilerin dini lideri sayılmıştı. 

Amcası ve kayınpederi olan Muhammed Bakır el-Hakim (1939-2003) ise İran'da 1979'da devrim olması üzerine Irak'tan İran'a geçmişti. Muhammed Bakır el-Hakim İran'da İran rejiminin desteğiyle Saddam rejimi muhalifi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'ni ve Bedir Tugayı'nı kurmuştu.

1990'lı yıllarda Muhammed Bakır el-Hakim, Mukteda es-Sadr'ın babası Şii mercii Muhammed Sadık es-Sadr'ı Saddam Hüseyin'e ajanlık yapmakla suçlamış ve Irak Şiilerinin onu taklid etmesinin haram olduğu fetvasını vermişti. Muhammed Sadık es-Sadr da Saddam rejimine karşı İran ve Iraklı Şii gruplarla beraber hareket etmenin haram olduğu fetvasını vermişti.

19 Şubat 1999'da Muhammed Sadık es-Sadr bir suikastle öldürüldüğünde Sadr Grubu, Hakim Ailesi'ni de bu suikastin failleri arasında görmüştü.

Muhammed Bakır el-Hakim'in 2003'te Necef'te öldürülmesi üzerine yerine kardeşi, Ammar el-Hakim'in babası Abdulaziz el-Hakim (1950-2009) geçti. Abdulaziz el-Hakim'in 2009'da kanser nedeniyle ölümünün ardından Hakim Grubu'nun başına Ammar el-Hakim geçti.

Seçim rekabeti de dahil Ammar el-Hakim ve Mukteda es-Sadr arasındaki gerilim ve mücadelenin aileleri arasındaki sorunların, özellikle de 1990'lı yıllardaki düşmanlığın bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.