Analiz | ABD uçakları Türkiye üzerinden İsrail'e silah mı taşıyor?

Analiz | ABD uçakları Türkiye üzerinden İsrail'e silah mı taşıyor?

ABD'nin Türkiye üzerinden İsrail'e uçaklarla silah gönderdiği iddiaları gündeme oturdu.

Ragıp Soylu, Dania Akkad | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

ABD askeri kargo uçaklarının iki ilginç uçuş rotasının ayrıntıları, Washington'un Gazze'ye karşı savaşında İsrail'e ikmal yapmak için Türkiye'deki bir askeri üssü kullanıyor olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

HKY130 çağrı işaretli ve 19-5932 tescil numaralı bir ABD askeri C-130J kargo uçağı, 3 Kasım'da ABD'nin İtalya'daki Aviano hava üssünden Türkiye'deki İncirlik'e uçtu.

Kargo uçağı daha sonra Türkiye'den havalandı ve 5 Kasım'da Kıbrıs'taki önemli bir İngiliz askeri üssü olan RAF Akrotiri'ye indi.

Uçuşu ilk fark eden araştırma sitesi Declassified UK, kayıtlara göre RAF Akrotiri'nin İsrail'in Gazze'yi bombalamasından önceki iki ay içinde İncirlik'ten herhangi bir uçuş almadığını belirtti.

Uçuşun ilginç olmasının bir başka nedeni daha var: İlk kalkış yeri olan Aviano hava üssü, savaşa hazır stokları, personeli ve ekipmanları muhafaza eden ABD 31. Mühimmat Filosu'na ev sahipliği yapıyor.

Yüzlerce aktif görevde çalışanı bulunan filo, 790 milyon dolar değerinde dört ayrı stok bulunduruyor.

ABD'nin RAF Akrotiri'yi kullanarak Avrupa'nın dört bir yanından İsrail'e silah ve mühimmat taşıdığı bildiriliyor.

İsrail gazetesi Haaretz, 40'tan fazla ABD nakliye uçağının RAF Akrotiri'ye uçarak ABD ve NATO'ya ait depolardan İsrail ordusu için ekipman ve mühimmat taşıdığını bildirdi.

Örneğin 5 Kasım'da ABD C-130J uçağı RAF Akrotiri'ye indikten saatler sonra, GONZO62 çağrı işareti ve 96-6042 kayıt numarasıyla Tel Aviv'e hareket eden bir uçak bulunuyordu.

Uçağın operatörü açık kaynak kodlu hava gözlem sitesi Radar Box'ta gizliydi, ancak uçağın geçmişi ABD'ye uçtuğunu gösteriyor. Uçağın modeli CASA CN-235, bir hava nakliye ve gözetleme uçağı.

Middle East Eye, HKY130 çağrı işaretli ancak 08-8602 tescil numaralı bir başka ABD kargo uçağı C-130J'nin 17 Ocak'ta Almanya'daki Ramstein hava üssünden İtalya'daki Aviano hava üssüne ikinci bir uçuş gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı. Uçak ertesi gün Türkiye'de İncirlik'te bir mola verdikten sonra RAF Akrotiri'ye iniş yaptı.

Middle East Eye'a konuşan bir Birleşik Krallık savunma yetkilisi, uçuşların Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir üsse inmiş olmasına rağmen Savunma Bakanlığı'nın ABD gibi "müttefiklerin operasyonları hakkında yorum yapmadığını" söyledi.

Pentagon Sözcüsü Yarbay Garron J Garn "operasyon güvenliği nedeniyle" ABD kargo uçaklarının içeriğini açıklamayı reddetti.

Garn, MEE'ye verdiği demeçte "ABD, harekat sahası boyunca uçak ve varlıklarını dinamik olarak kullanma konusunda süregelen ve sağlam bir uygulama sürdürmektedir" dedi.

'NATO prosedürleri'

Kıbrıs'tan yapılan iki garip uçuşu açıklayabilecek birkaç senaryo var.

Bunlardan ilki, uçakların Kıbrıs'a uçuyor ve Türkiye'de sadece yakıt almak için duruyor olabileceği.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk savunma yetkilisi MEE'ye, bazı ABD kargo uçaklarının yakıt ikmali için İncirlik'te durduğunu ve Savunma Bakanlığının İncirlik'ten geçen her uçuş hakkında özel olarak bilgilendirilmediğini söyledi.

ABD'nin NATO operasyonları ve misyonları bahanesiyle hava sahasını kullanabileceğine atıfta bulunan kaynak, "NATO prosedürleri yürürlükte" dedi.

Ancak analistlere göre, uçakların Türkiye'de durmadan Kıbrıs'a ulaşmak için yeterli yakıta sahip olması nedeniyle, uçuşların rotası bu olasılığı düşük kılıyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ve Pentagon'un bölgedeki operasyonları hakkında bilgi sahibi olan bir analist, uçuşlarda kullanılan C-130J tipi uçakların aynı tipteki diğer versiyonlara kıyasla nispeten daha az kargo taşıdığını söyledi.

MEE'ye konuşan uzman, "Çok fazla silah taşıyamazsınız, ancak bazı mühimmatlar taşıyabilirsiniz" dedi.

"Öncelikle personel taşımak için kullanılır. Uçak binlerce Amerikan askerinin konuşlandığı İncirlik'e personel bırakıp alıyor olabilir."

Middle East Eye'a göre mühimmat alımı ve teslimatı en olası neden gibi görünüyor.

Daha az olası nedenler arasında İncirlik'ten İsrail'de ihtiyaç duyulan bir uzmanlığa sahip birinin alınması ya da Kıbrıs'ta değiştirilerek Ukrayna'ya yapılan silah teslimatlarının kaynağının gizlenmesi sayılabilir.

Son bir senaryo ise uçuşların Gazze'yle hiçbir ilgisinin olmaması.

Adının açıklanmasını istemeyen bir analist, "Gazze savaşıyla tamamen ilgisiz bir şey, belki de bazı ekipmanlar taşıyor olabilirler" ifadelerini kullandı.


Bu analizde yer alan ifadeler yazarların kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.