Analiz: "Amerikan Çağı sona erdi"

Analiz: "Amerikan Çağı sona erdi"

Gazeteci David Hearst yazdığı analizde ABD'nin siyasi hataları nedeniyle gerilediğini, 'Amerikan Çağı'nın sona erdiğini ve bunun en çok bitmekte olan 2021 yılında aşikar olduğunu öne sürdü.

İngiliz gazeteci David Hearst kaleme aldığı analizde ABD'nin siyasi hataları nedeniyle gerilediğini, 'Amerikan Çağı'nın sona erdiğini ve bunun en çok bitmekte olan 2021 yılında aşikar olduğunu belirtti. 

David Hearst analizinde şu noktalara değindi:

- 2021'de ABD Başkanı Biden acı bir hasat aldı. Fakat bu sadece onun suçu değil kendisinden önceki 4 başkanın da (Clinton, Bush, Obama, Trump) mirası. Biden, Obama döneminde başkan yardımcısı olduğundan bu mirasın sorumluluğuna dahil ve aynı sebeple Obama döneminin hatalarını göremiyor.

- ABD 30 yıl önce 1991'de Soğuk Savaş'ı kazandığında gücünün zirvesine erişti ve güç zehirlenmesiyle büyük hatalar yapmaya başladı. ABD'yi gerileten bu hataları oldu ve eğer bu hatalar sürerse ABD çok daha gerileyecek.

"Amerikan Çağı'nın sonu"

- Amerikan Çağı'nın sona erdiği söylenebilir. 2021 kadar bunun aşikar olduğu bir sene olmamıştı. Bunun zirve olayı ise Taliban'ın zaferi ve ABD'nin Kabil'den tahliye başarısızlığı olmalı.

- Artık ABD liderliğinde tek kutuplu bir dünya yok, çok kutuplu bir dünya var. ABD buna alışmalı ve ona göre strateji çizmeli. Hala tek kutuplu bir dünya varmış gibi strateji çizmek ABD'nin gerilemesini hızlandırır.

ABD'nin Afganistan'daki yenilgisi

- ABD'nin Kabil'deki yenilgisi 1956'da İngiltere'nin Süveyş Kanalı yenilgisinin tekrarı mı? Bu yenilginin ve Süveyş Kanalı'ndan çekilmesinin ardından İngiltere küresel iddialarından büyük ölçüde vazgeçip kendi içine çekilmişti. 2021'de Kabil'de yaşananların 1956'da Süveyş'te yaşananlar gibi bir sonuca yol açıp açmadığı yakında ABD'nin politikalarındaki değişimlerle belli olacak.

- Afganistan'da yaşanan kıtlıklardan ABD sorumlu. Ama inanılmaz biçimde bundan Taliban'ı sorumlu tutuyor. ABD, el koyduğu ve Afganistan'a ait 10 milyar doları bu ülkeye iade ederse Afganistan'daki ekonomik sorunlar ortadan kalkar.

"ABD'nin hatalı Ukrayna stratejisi"

- Ukrayna'da ABD hatalı bir strateji izledi. Ukrayna ve Doğu Avrupa'da başlangıçta anlaşılan model bölgenin silahsızlandırılması ve tarafsızlaştırılmasıydı. Fakat ABD güç zehirlenmesiyle NATO'nun bu bölgede genişlemesini ve Ukrayna'nın ABD'nin müttefiki olmasına çalışmayı tercih etti. Şu an ise savaş alanına çevirdiği Rusya'nın arka bahçesi gibi olan bu bölgeyi Rusya'ya karşı koruyamıyor.

- ABD ne İran ne de Tayvan konularında da doğru politikalar izlemiyor. Ortada bir strateji yok görünümü veriyor. Zikzaklı politikaları rakiplerini güçlendiriyor ve ABD'ye uluslararası güveni bitiriyor. ABD'nin Çin'in yükselişine nasıl bir tavır alacağına dair de net bir stratejisi bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.