Analiz | İran'ın saldırısı Netanyahu'ya can simidi oldu

Analiz | İran'ın saldırısı Netanyahu'ya can simidi oldu

"İran'ın İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısı geçirdiği zor günlerin ardından başbakan Netanyahu'ya bir can simidi sundu."

Jeremy Bowen | BBC | Tercüme: Mepa News

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun büyük bir baskı altında olduğu günlerin üzerinden henüz çok fazla zaman geçmedi.

World Central Kitchen'dan yedi yardım görevlisinin 1 Nisan'da Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden nihayet sorunlu müttefikine karşı sabrını yitirmiş görünüyordu.

Aynı gün İsrail, Şam'daki İran diplomatik yerleşkesine saldırarak üst düzey bir generali ve en az altı subayı öldürdü ve elçiliklere saldırıyı yasaklayan yasal sözleşmeleri ihlal etti.

İsrail, inandırıcı olmayan bir şekilde, İran'ın yıktığı konsolosluk binasını askeri bir karakola dönüştürerek bu korumayı kaybettiğini iddia etti. İran misilleme yapacağına söz verdi ama üst düzey komutanlara yönelik daha önceki saldırılar eylemden çok laf üretmişti.

İran dışında Şam'a yönelik saldırı, ABD merkezli bir yardım kuruluşu olan World Central Kitchen ekibinin öldürülmesinin yarattığı kızgınlığın gölgesinde kaldı.

Beyaz Saray, Başkan Biden'dan öfkeli bir açıklama yayınladı. " Öfkeli ve kalbi kırıktı". Bu tek başına bir olay değildi. İsrail yardım görevlilerini ya da Filistinli sivilleri korumak için yeterince çaba göstermiyordu.

Başbakanla yaptığı öfkeli bir telefon görüşmesinde büyük tavizler talep etti. Gazze insani yardım yağmuruna tutulmalı. İsrail daha fazla sınır kapısının yanı sıra Gazze'nin kuzeyinde açlıktan ölmek üzere olan çocuklara bir saatten az bir mesafede bulunan Aşdod'daki konteyner limanını da açmalı.

Başbakan Netanyahu işlerin değişeceği sözünü verdi. Buna rağmen İsrail kamuoyunu oyalıyordu.

Netanyahu, Beyaz Saray'dan gelen baskının yanı sıra, İsrail parlamentosundaki destekleri sayesinde koalisyonunu iktidarda tutan aşırı milliyetçilerin de baskısı altındaydı. Gazze'ye yardım götürülmesine karşı çıkmakla kalmıyorlar. Savaşın İsrail'e Gazze'deki Yahudileri yeniden yerleştirmek için paha biçilmez bir fırsat sunduğuna inanıyorlar.

Bölgedeki Yahudi yerleşimleri İsrail tarafından 2005 yılında bölgeden tek taraflı çekilmenin bir parçası olarak boşaltılmış ve yıkılmıştı.

Geçen haftanın sonunda ABD baskıyı arttırmaya başladı. Perşembe günü ABD'nin en üst düzey insani yardım görevlisi Samantha Power, kıtlığın Gazze'nin bazı bölgelerini etkilemeye başladığının "inandırıcı" olduğunu söyledi.

İsrail'in altı aydır Gazze'ye uyguladığı kuşatmanın dünyanın en acil gıda krizine yol açtığı hem dostları hem de düşmanları için açıktı. ABD'nin İsrail'e tedarik ettiği silahların kullanımına koşul getireceğine dair bir başka spekülasyon patlaması daha yaşandı.

Cumartesi sabahı, İran'ın İsrail'e saldırısından saatler önce, The New York Times, özellikle ABD Kongresi'ndeki önde gelen Demokratlar arasında derinleşen öfkeyi yansıttı. İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu ve Binyamin Netanyahu'ya yüklendi.

"İran Netanyahu'ya can simidi sundu"

Gazetenin yayın kurulu "İsrail'e Askeri Yardım Koşulsuz Olamaz" başlığı altında Netanyahu ve hükümetindeki sertlik yanlılarını Amerika ile aralarındaki "güven bağını" kopardıkları için eleştirdi. ABD'nin İsrail'e olan bağlılığının ve kendini savunma hakkının, Başkan Biden'ın "Bay Netanyahu'nun alaycı ikili oyunlarını oynamaya devam etmesine izin vermesi gerektiği" anlamına gelmediği belirtildi.

Ardından İran'ın İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısı başbakana bir can simidi sundu.

ABD ve diğer Batılı müttefikler, askeri işbirliğinin olağanüstü bir başarısı olarak, İsrail'in İran tarafından fırlatılan 300'den fazla insansız hava aracı ve füzeyi düşürmesine yardımcı oldu.

Hiçbir Arap lider İsrail'in Gazze'deki savaşını Ürdün Kralı Abdullah kadar sert bir şekilde eleştirmedi. Ancak Ürdün'ün hava kuvvetleri operasyona katılarak İsrail'e yönelen füze ve insansız hava araçlarını düşürdü.

İsrail'e yapılan askeri yardımların şarta bağlanması çağrıları yerini dayanışma ifadelerine bıraktı.

Başbakan Netanyahu'nun önüne yeni siyasi fırsatlar çıktı. Gazze en azından bir ya da iki günlüğüne manşetlerden düştü.

Ancak başbakanın üzerindeki baskı değişti. Baskı ortadan kalkmadı. İsrail'in bir sonraki hamlesi bu baskıyı daha da arttırabilir.

Başkan Biden bundan sonra ne olması gerektiğini düşündüğünü çok açık bir şekilde ifade etti. İsrail bu olayda zafer ilan etmeli, "kazanmayı kabul etmeli" ve karşılık vermemeli. Biden, Amerika'nın İsrail'e desteğinin "demir gibi sağlam" olduğunu bir kez daha ilan etti.

Bu, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana izlediği tutarlı politikaya uygundu. Başkan ve yönetimi, İsrail'e Gazze'de yıkıcı ve ölümcül bir etkiyle kullanılan büyük miktarda silah sevkiyatı yaparken bile Ortadoğu'da daha geniş çaplı, topyekün bir savaşı engellemek için çok çalıştı.

Ekim ayından bu yana İsrail silahları ve onlara eşlik eden diplomatik desteği kabul etti ve Joe Biden'ın savaş kanunlarına saygı gösterilmesi ve sivillerin korunması yönündeki giderek daha çaresiz ve öfkeli hale gelen çağrılarını görmezden geldi.

"İran'a karşılık verilmemeli"

Müttefiklerinin İran'a karşı eşi benzeri görülmemiş askeri işbirliğinden sadece birkaç gün sonra, İsrail bir kez daha sadece Joe Biden'ın misilleme yapmama tavsiyesini değil, Cumartesi gecesi yardım eden diğer ülkelerin de benzer duygularını görmezden gelmeye kararlı görünüyor.

Tıpkı Joe Biden gibi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da savaş uçakları gönderdi, her ikisi de İran'ı kınadı ve her ikisi de İsrail'i karşılık vermemeye çağırdı.

İsrail'de uzun süredir devam eden inanç ve içgüdülerle karşı karşıya geliyorlar. Bunlardan biri İsrail'in hayatta kalmasının saldırılara ezici bir güçle karşılık vermeye bağlı olduğuna dair derin inanç.

Bir diğeri ise Binyamin Netanyahu'nun iktidarda olduğu yıllar boyunca pek çok kez dile getirdiği, İran'ın İsrail'in en tehlikeli düşmanı olduğu ve Yahudi devletini yok etmeye kararlı olduğu görüşü.

Pek çok İsrailli de bu görüşü paylaşıyor.

Şimdi, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana yıllarca süren düşmanlığın ardından İran ilk kez İsrail'e doğrudan bir saldırı düzenledi. Uzun süredir gizli yürütülen bir savaş gölgelerden çıktı.

İsrail, sorunun karşılık verip vermeyeceği değil, ne zaman ve nasıl karşılık vereceği olduğunu söyledi. Savaş kabinesi topyekün bir savaşı ateşlemeden bunu nasıl yapacağını tartışıyor. Ancak sonuçta herhangi bir saldırı, İran'ın da kapsamlı bir savaş istemediği ve buna göre karşılık vereceği kumarını oynayacak. Bu tehlikeli bir varsayım. Her iki taraf da diğerinin niyetini şimdiden fena halde yanlış değerlendirmiş durumda.

Binyamin Netanyahu ve hükümeti bir kez daha İsrail'e düşmanlarına karşı yardım etmek için elinden geleni yapan müttefiklerinin isteklerini görmezden gelmeye kararlı.

Aşırı milliyetçi müttefikleri İran'a ezici bir saldırı yapılmasını talep ediyor. İçlerinden biri İsrail'in "çılgına dönmesi" gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Gazze'deki insani felaket de devam ediyor. Uluslararası dikkatler Gazze'den uzaklaştı ama geri dönecek. İsrail ordusu hala Gazze'de operasyon yapıyor ve sivilleri öldürmeye devam ediyor. Batı Şeria'da Filistinliler ve Yahudi yerleşimciler arasındaki ölümcül şiddet yeniden tırmanışa geçti. İsrail'in Hizbullah ile sınır savaşı hızla tırmanabilir.

İran, İsrail'in saldırması halinde daha güçlü bir şekilde misilleme yapma sözü verdi. İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Hüseyin Bakıri, İsrail'e yönelik saldırının "sınırlı" olduğunu söyledi ve İsrail'in misilleme yapması halinde "çok daha büyük" bir karşılık verecekleri sözünü verdi.

Amerikalılar İsrail'in İran'a saldırması halinde yardım etmeyeceklerini söylediler. Ancak Joe Biden'ın İsrail'in güvenliğine "demir gibi" bağlılık tanımının, İran'ın bir İsrail saldırısına kendi saldırısıyla karşılık vermesi durumunda ABD'yi kenarda tutacağına inanmak zor.

Orta Doğu'da daha büyük bir savaşa ve daha derin bir küresel krize doğru kayış devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum