Analiz | İsrail Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ı yendi mi?

Analiz | İsrail Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ı yendi mi?

"Ancak İsrail'in iddialarının dikkatli bir şekilde okunması ve her iki tarafın performansının analizi, durumun basit bir "İsrail zaferi/Hamas yenilgisi" olmadığını gösteriyor."

Zoran Kusovac | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

İsrail ordusu, Hamas'ı "ortadan kaldırdıktan" sonra Gazze'nin kuzeyindeki operasyonlarını azaltacağını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari'ye göre ordu "Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki askeri yapısını dağıtmayı tamamladı".

İsrail, öldürülen Hamas komutanlarının isimlerinin yer aldığı bir liste yayınlayarak toplam 12 taburdan oluşan Kassam Tugayları'nın en kuzeydeki iki taburunun başsız ve savaş dışı bırakıldığını öne sürdü.

Eğer 12 tabur gerçekten yok edildiyse, bu İsrail için önemli bir stratejik zafer ve Hamas'ın Şerit'in diğer bölgelerinde savaşırken muhtemelen üstesinden gelemeyeceği bir kayıp olacaktır.

Ancak İsrail'in iddialarının dikkatli bir şekilde okunması ve her iki tarafın performansının analizi, durumun basit bir "İsrail zaferi/Hamas yenilgisi" olmadığını gösteriyor. Daha doğru bir tanımlama "İsrail'in Hamas'ın tek bir sahada çekildiğini kabul etmesi" olacaktır.

Hamas'ın, çok daha üstün teknoloji ve sayı kullanan kararlı ve uzun süreli bir İsrail saldırısı karşısında ağır kayıplar verdiğine dair çok az şüphe vardır. Önemli sayıda komutan ve yardımcısının öldürülmüş olması da çok muhtemeldir.

İsrail, Kassam Tugayları'nın komutanlarını hedef alarak, genellikle helikopterlerden ve insansız hava araçlarından atılan hassas roketler kullanarak birliklerin başlarını vurmak için her yolu deniyor.

Ancak Hamas bunu uzun zamandır biliyor ve birlikleri her komutanın her zaman aynı seviyede eğitilmiş ve bilgilendirilmiş en az bir yardımcısı olması prensibiyle çalışıyor. Biri savaşta düştüğünde, yerine geçme zinciri bir basamak yukarı çıkar ve birlikler nadiren birkaç saatten fazla "başsız" kalır.

İsrail ordusu ile Kassam Tugayları'nın savaş alanındaki işleyişinde de temel bir fark var.

İsrail'in çok klasik bir şekilde örgütlenmiş, her bir birimin ya da savaş grubunun kesin olarak belirlenmiş görevlerinin, elindeki araçların ve sorumluluk alanlarının olduğu iyi donanımlı bir ordusu var.

Bu güçleri son derece esnek bir şekilde kullanır ve her birlik komutanı son derece bağımsızdır, böylece ortaya çıkan askeri fırsatları karargahtan onay beklemeden değerlendirebilirler.

Ancak esnek olsalar da İsrail birlikleri halen rütbe ve mevkilerin komutanların düşüncelerini belirlediği hiyerarşik bir ordunun kuralları altında faaliyet göstermektedir.

Hamas'ın silahlı birlikleri ise farklı bir temel ilkeyi takip ediyor: Devlet dışı bir güç olarak Kassam Tugayları'nın öncelikli düşüncesi gizlilik, emir komuta zincirinin korunması ve sahadaki birliklerin azami düzeyde birbirinden ayrılması.

Terimin tam anlamıyla gerilla olmasalar da Hamas güçleri, bir birlik tehlikeye girdiğinde ya da kaybolduğunda diğer birliklerin savaş kabiliyetlerinin hayatta kalmasını sağlamak üzere tasarlanmış bir yapı hedefliyor.

Görünüşe göre Hamas taburları tugay komutanlıklarıyla sadece temel bir koordinasyon içinde çalışıyor. Komutanları ve yardımcıları kısa bir süre içinde öldürülen kuzey tugaylarında olduğu gibi üst komuta kaybedilirse, taburlar hala son koordineli emirleri altında çalışabilir.

Pratikte bağımsız taburlara sahip olmak, hassas koordinasyon gerektiren saldırı eylemleri için oldukça yetersiz olabilir ancak savunma için -ki İsrail'in 27 Ekim'deki kara saldırısının başlangıcından bu yana yaptığı neredeyse tamamen budur- genellikle fazlasıyla yeterlidir.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Hamas'ın hem Kuzey Tugayı'nı hem de Gazze Tugayı'nı "zayıflatılmış" olarak tanımlıyor "savaş etkinliğinin" bir adım altında ama yok olmaktan çok uzak.

İki tugayın 12 taburundan sekizini "bozulmuş" ve üçünü "muharebe etkisiz" olarak listeleyen ISW, pratikte çökmüş birimleri ve sadece birini "muharebe etkili" olarak listeliyor.

Bu değerlendirme objektif bir şekilde okunduğunda Hamas'ın ciddi şekilde zayıfladığı ancak özellikle savunma alanında mücadele etme kabiliyetine sahip olduğu anlaşılıyor.

O halde İsrail neden kuzeydeki iki tugayın yenildiğini ve saldırılarını yavaşlatacağını iddia ediyor?

Aslında açıklamalar dikkatli bir şekilde okunduğunda İsrail'in hiçbir zaman açıkça kuzeydeki Hamas güçlerinin yok edildiğini iddia etmediği görülür. "Üst düzey komutanların ortadan kaldırılmasından" ve benzerlerinden bahsetti ve çok muğlak ve reklam dostu bir terim olan "dağıtma"dan söz etti, ancak "imha" ya da "yenilgi" demedi.

Son iki kelime sosyal medyada yarı resmi nüfuz sahipleri, blog yazarları ve benzerleri tarafından kullanılıyor ama İsrail ordusu tarafından kullanılmıyor.

Modern savaşta, birlikler nadiren varlığının sona ermesi, parçalanması, öldürülmesi, etkisiz hale getirilmesi ya da son askerine kadar tutuklanması anlamında "yok edilir". Günümüz savaşlarının doğası ve birlik komutanlıklarının bilgi, yetkinlik ve enformasyon düzeyi, birlikler görevlerini yerine getiremediğinde ayrılmayı desteklemektedir.

Sıradan bir gözlemcinin hayal gücü genellikle Alamo gibi cesur savunucuların son bir direniş gösterdiği ve son askere kadar savaştığı ya da Stalingrad gibi bitkin, bir deri bir kemik kalmış ve hayal kırıklığına uğramış direnişçilerin topluca teslim olduğu filmlerle şekillenir.

Bu tür dramatik sonlar nadirdir. Savunmayı yapanların savaştan çekilme seçeneği olduğunda, bunu genellikle karşı taraftan orantısız bir şekilde daha zayıf olduklarını fark ettiklerinde ya da ikmalleri veya destekleri tehlikeye girdiğinde yaparlar.

Mantıklı bir komutan, hala sahip olabileceği kuvvetleri kurtarmak, onları dinlenmeleri için savaştan çekmek ve ya birlikleri yeniden düzenlemek ya da düşmana karşı değerli yeni savaş deneyimine sahip hayatta kalan savaşçıların başka birliklere katılmasını sağlamak için savaşı bırakır.

Kuzey Gazze'de yaşanmış olması muhtemel olan da tam olarak budur. Karşılarındaki ezici güce karşı farklı noktalarda savunmaya devam etmenin daha az etkili olmaya başladığını gören Hamas komuta kademesi muhtemelen birliklerini -daha farklı bir şekilde- dağıtmaya ve yeniden yapılandırmaya karar verdi.

Halen kontrolleri altında bulunan tünelleri kullanan birkaç bin Hamas savaşçısı muhtemelen birkaç gün içinde Şerit'in orta ve güney bölgelerine çekilerek burada kalan üç tam tugayı takviye etmişlerdir.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.