Analiz | İsrail'in Gazze saldırısına dair propaganda videosu neyi gösteriyor?

Analiz | İsrail'in Gazze saldırısına dair propaganda videosu neyi gösteriyor?

Video İsraillilere ve dünyaya İsrail ordusunun bir işgale hazırlandığı mesajını verse de Hamas'a da bazı ipuçları veriyor.

İsrail bombaları altında hayatta kalmaya çalışan kadınlara, öldürülen çocuklarının cesetlerini kucaklayan kadınlara mesajınız açık ve net: önemli değilsiniz.

26 Ekim Perşembe günü İsrail, Gazze Şeridi'ne gece vakti düzenlediği saldırının görüntülerini yayınladı. İsrail ordusu, yoğun bir şekilde kurgulanmış videoya eşlik eden bir açıklama ile "savaşın sonraki aşamalarına hazırlık olarak, -İsrail ordusunun- Gazze'nin kuzeyinde operasyon yaptığını" iddia etti.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyordu: "İsrail ordusuna ait tanklar ve piyadeler çok sayıda terör hücresini, altyapıyı ve tanksavar füze fırlatma noktalarını vurdu. Askerler operasyon sonrası bölgeden çıktı ve İsrail topraklarına geri döndü."

Videonun propaganda amaçlı olduğu, hem İsrail toplumuna hem de dış dünyaya bir mesaj göndermeyi amaçladığı oldukça açık.

İsrail'e ve İsraillilere "sadece oturup beklemiyoruz, bir şeyler yapıyoruz" demeye çalışıyor. İsrail ordusu, İsrail'de 1.400 kişinin ölümüne neden olan Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların düzenlediği 7 Ekim saldırılarının üzerinden neredeyse üç hafta geçmesine rağmen, İsrail'in neden Gazze'ye yönelik tam teşekküllü bir kara harekatı başlatmadığına dair ülke halkında oluşan şüphe ve belirsizlikleri gidermeye çalıştığı için bu çok önemli.

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik kara saldırısı konusunda sivil liderlik ile askeri komuta kademesinin tam olarak aynı görüşte olmayabileceğine dair ipuçlarını açıkça doğrulamak ya da reddetmek yerine, videodaki şüphelere karşı çıkıyor.

İsrail ordusu bunun "ordumuz hazırlanıyor, bir şeyler yapıyor, gerçek koşullarda deniyor ve test ediyor" şeklinde okunmasını istiyor.

Eğer bu mesaj, İsrailli propaganda uzmanlarının amaçladığı gibi iyi karşılanır ve kabul görürse, iç gerilimleri de azaltacaktır. Hiçbir vatandaş -hiçbir toplum- liderlerinin kendilerine yalan söyleyip söylemediğini ya da bir şeyler gizleyip gizlemediğini soracak bir konumda olmak istemez.

Diğer pek çok ülkenin aksine, İsraillilerin çoğunluğu silahlı kuvvetlerde görev yapmakta ve en son taktik ve teknolojilerle tanıştıkları düzenli eğitimlerinden geçmektedir.

Askeri meseleleri kendi başlarına değerlendirmek için iyi hazırlanmışlardır. Çoğu, filme alınan kuvvetin, zırhlı buldozerlerle takviye edilen ve arkadan uzun menzilli toplarla desteklenen 12-15 heybetli Merkava tankına sahip bir tank bölüğünden oluştuğunu hemen fark edecektir.

Zırhlı personel taşıyıcıların sadece bir kısmı görülüyor ama bunların bir bölük piyade taşıdığı varsayılabilir. Yerdeki güçler, eylemi filme alan insansız hava araçlarından, gösterilmeyen ancak kesinlikle konuşlandırılmış olan helikopterler ve sabit kanatlı uçakların ardışık katmanlarına kadar hava varlıkları tarafından desteklenmekte ve izlenmektedir.

İsrailliler videoyu iyi üretilmiş ve zamanında çekilmiş olarak göreceklerdir. Gerginliği ve şüpheleri azalttığı ve askeri güçlerinin istedikleri zaman Gazze'ye girip çıkabileceklerini söylediği kesin.

Gazze'deki Filistinli savaşçılar ve dünyanın geri kalanı bu olaya farklı gözlerle ve farklı gerekçelerle değerlendiriyor. Hamas'ın silahlı kanadı, düşmanından ne bekleyebileceğini değerlendirmek ve buna hazırlanmak için hiç şüphesiz bu açıklamayı taktiksel bir bakış açısıyla okuyor.

Videonun tamamen bir aldatmaca olduğu ve düşmanı İsrail'in kendi propagandasında gösterdiğinden farklı bir şekilde saldıracağına inandırmaya yönelik olduğu ihtimalini göz ardı edemesem de, hazırlıkların bu aşamasında bunun çok zorlama olacağına inanıyorum. Birliklerin kameralar için tek bir şekilde savaşması ve ardından gerçek savaş için birkaç gün içinde operasyonel yöntemleri kökten değiştirmesi kafa karıştırıcı olacaktır.

Öncelikli amacı hedefe yönelik bir mesaj iletmek olsa da video çok daha fazlasını ortaya koyuyor. -Muhtemelen İsrail ordusunun bu aşamada asla ifşa etmeyi düşünmediği şeyleri bile-

İlk olarak, neredeyse bir hafta önce tahmin ettiğim şeyi doğruluyor: İsrail güçleri ellerinde oldukça fazla olan zırhlı buldozerleri kullanarak kendi beton bariyerlerini aşacak ve oluşan boşluktan geçecek. Videoda bir buldozerin güçlü kepçesiyle mayınları kazdığı, ikincisinin ise onları yanlara doğru süpürerek ilerleme şeridini genişlettiği ve takip eden araçların ilerleyemeyen herhangi bir tankı ya da zırhlı personel taşıyıcıyı geçmesine izin verdiği görülüyor. Kara mayınları ya da Hamas'ın kara timleri, çoklu rampalardan atılan roketler ya da tanksavar füzeleri nedeniyle etkisiz hale gelen zırhlıları geri çekecek bir kurtarma tankının da bu güce dahil olması bekleniyor.

Videodaki en açıklayıcı ayrıntılar tankların ve onlara eşlik eden piyadelerin konuşlanma taktikleriyle ilgilidir. Düşmanla temas halindeki tanklar genellikle 20-50 metre aralıklarla yan yana dizilmiş tanklarla geniş bir cephe boyunca paralel olarak uzanır ve ilerler.

Tanklara eşlik eden ve onları yakından takip eden piyadelerin görevi ise karşı tarafın gizlenmiş kuvvetlerle başa çıkmaktır. Hazırlanmak için bolca zamanı olan karşı taraf yani savunma hattı, ilerleyen zırhlıları 100 metre ya da daha yakın mesafeden vurmak için pusuya yatmış olabilirler. Sadece piyadeler geniş bir cephede bu tür bir muhalefetle hızlı ve etkili bir şekilde mücadele edebilecek bir görüş alanına sahiptir.

Ancak İsrail askeri güçleri bir sıra halinde ilerlerken gösteriliyor bu da oldukça riskli bir yol.


Zoran Kusovac tarafından Al Jazeera için kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirildi. Analizde yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.