Analiz | İsrail'in Lübnan işgaline dair planı ne?

Analiz | İsrail'in Lübnan işgaline dair planı ne?

"İsrail, Litani Nehri'ne kadar olan tüm bölgeyi ele geçirmek amacıyla bu yılın Ağustos ayı civarında Güney Lübnan'ı işgal etmeyi planlıyor."

İsrail Gazze'deki saldırılarına devam ederken Lübnan'ın olası işgali için de hazırlıklarına devam ediyor

İsrail'in Lübnan'a yönelik muhtemel bir askeri harekat halinde nasıl bir strateji izleyeceği de merak konusu.

Sosyal medyada İsrail ordusunun Gazze ve Lübnan'daki hareketlerini inceleyen "Gazze Savaşı Askeri Birim Takibi" isimli hesap, İsrail'in bakış açısıyla bölgedeki çatışmanın geleceğini değerlendirdi.

Değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.


Bilindiği üzere İsrail, Litani Nehri'ne kadar olan tüm bölgeyi ele geçirmek ve Hizbullah'ın ülkenin kuzeyine yönelik roket saldırılarını durdurmak amacıyla bu yılın Ağustos ayı civarında Güney Lübnan'ı işgal etmeyi planlıyor.

Söz konusu tarih bir ay ileri veya geri sarkabilir.

litani-harita.jpg

Bu işgal muhtemelen 3 tümen halinde yapılandırılmış 12 tugaydan oluşacaktır:

146. Tümen
- 205. Yedek Zırhlı Tugay (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı, bu tugay Genelkurmay tarafından özellikle işgal için bekletilmek üzere seçilmişti)
- Carmeli Yedek Tugayı (yakında tatbikatlara başlaması bekleniyor)
- 226. Yedek Tugay (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı, bu tugay Genelkurmay tarafından özellikle işgal için bekletilmek üzere seçilmişti)
- 228. Yedek Tugay (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı, bu tugay Genelkurmay tarafından özellikle işgal için bekletilmek üzere seçilmişti)

36. Zırhlı Tümen
- 188. Zırhlı Tugay (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı)
- Golani Tugayı (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı)
- Kiryati Yedek Zırhlı Tugayı
- Etzioni Yedek Tugayı (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı)

98. Tümen
- 7. Zırhlı Tugay
- 35. Tugay
- Komando Tugayı
- 551. Yedek Tugay (işgal için hazırlık tatbikatlarını tamamladı)

Gördüğünüz gibi, askeri birliklerin çoğu kuzey sınırında konuşlandırılmış ve işgal için çoktan hazırlanmış durumda. Ancak şu anda sadece 3 tanesi pozisyon almış vaziyette. Bunlar:

- 551. Tugay (Batı Celile'deki 146. Tümen'e bağlı)
- 36. ve 188. Tugaylar (bu birlikler dağıtılmış ve tüm taburları Lübnan sınırını koruyan 3 bölgesel tugaya verilmiş durumda)

Toplam muharip asker sayısı yaklaşık olarak 18 bin. Bu, 2006 yılındaki savaşta Lübnan'a giren İsrail askeri sayısının yaklaşık iki katı.

Lübnan'da savaş şu anda yakın değil, çünkü gereken tugayların çoğu başka yerlerde bulunuyor:

- 7. Tugay, 35. Tugay ve Komando Tugayı halihazırda Gazze ve çevresinde meşgul durumda. Henüz kuzeye kaydırılmadılar ve işgal için hazırlanmadılar.

- Carmeli Tugayı şu anda Netzarim'de, ancak önümüzdeki birkaç gün içinde 551. Tugay'ın yerini almak üzere kuzeye hareket etmesi bekleniyor. (Carmeli'nin yerini Netzarim'de Alexandroni Tugayı alacak)

- 205. Tugay, 226. Tugay, 228. Tugay, Kiryati Tugayı ve Etzioni Tugayı harekete geçirilmedi.

lubnan-orbat.jpg
Analize göre İsrail'in Lübnan işgalindeki olası savaş düzeni

Lübnan'ın önümüzdeki 6 hafta içinde işgal edilmesinin pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Zira bu süre, gerekli her şeyin kuzeye taşınması için gereken minimum süre. İşgalin Ağustos'ta gerçekleşeceği kanaatindeyim.

Ancak işgal başladığında, benim değerlendirmeme göre, İsrail ordusu tüm hedeflerini 3 aydan kısa bir süre içinde (ideal olarak 50 gün içinde) tamamlamak zorunda.

Aksi takdirde İsrail ordusu geri çekilmek zorunda kalacaktır. Çünkü işgal gücünün yüzde 60'ı yedek askerlerden oluşacağı için 3 ay geçtikten sonra görevlerinin sona ermesi ve terhis edilmeleri gerekiyor. Bu birlikler olmadan da işgale devam etmek mümkün değil. İsrail ordusunun tek başına yeterli düzenli askeri birliği yok ve de her halükarda işgale devam etmek için sonsuz sayıda yedek asker çağırması da mümkün değil.

Eğer İsrail ordusu bu süreden önce Litani hattını ele geçirmeyi başarırsa savaşı kazanmış olur.

36. Tümen Güney Lübnan'ı, 162. Tümen Netzarim ve Philadelphi'yi işgal edecek ve 98. Tümen önümüzdeki 3 yıl boyunca Gazze'ye yapılacak baskınlarda kullanılacaktır.


Bu değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum