Analiz | İsrail'in Suriye'de İran'ı hedef aldığı saldırılar bir savaşa neden olur mu?

Analiz | İsrail'in Suriye'de İran'ı hedef aldığı saldırılar bir savaşa neden olur mu?

İsrail geçtiğimiz hafta Suriye'ye yönelik en büyük ve en ölümcül saldırılarından ikisini gerçekleştirdi.

Maziar Motamedi | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

İsrail savaş uçakları bu hafta başında Suriye'nin başkenti Şam'daki İran büyükelçiliğini bombalayarak üst düzey askeri komutanları öldürdü.

Tahran misilleme yapacağını söylerken uzmanlar İran'ın elinde geniş kapsamlı sonuçları olabilecek seçenekler olduğunu belirtiyor.

Peki İsrail neden Suriye'ye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor ve bundan sonra ne olacak?

Saldırılar ne zaman başladı?

İsrail ordusu, 2011'de başlayan iç savaşın ardından ülkedeki kaostan faydalanarak on yılı aşkın bir süredir düzenli olarak Suriye'ye saldırıyor.

Savaş büyük ölçüde sona erdi ve İran ile Rusya'nın Beşar Esed'a yıllardır verdiği destek, Esed’in ülkenin büyük bölümünde iktidarda kalmasını sağladı.

Ancak Suriye hala parçalanmış durumda ve çeşitli gruplar ülkenin farklı bölgelerini kontrol ediyor, bu da İsrail'e hava saldırıları düzenleme fırsatı veriyor. Batı destekli Esed rejimi, ABD destekli YPG güçleri, muhalifler, Türkiye'nin kuzeydeki askeri operasyonları ve IŞİD ile karşı karşıya kaldığı için İsrail sık sık işgal altındaki Golan Tepeleri'ni kullanarak Suriye ve Lübnan'a saldırılar düzenliyor ve Esed rejimi de bunu engelleyemiyor.

Saldırılar 2017'den bu yana daha da yoğunlaşarak neredeyse haftalık bir olay haline geldi ve Suriye'de artan İran ve Hizbullah varlığını ve nüfuzunu hedef aldı.

İran, Lübnan Hizbullahı ve Esed rejimi, İsrail'e ve onun başlıca askeri ve finansal destekçisi ABD'ye karşı, Irak ve Yemen'deki silahlı ve politik gruplarla birlikte "direniş ekseni" olarak adlandırılan bir ittifak içinde yer alıyor.

Son saldırılar neden önemliydi?

İsrail geçtiğimiz hafta Suriye'ye karşı şimdiye kadarki en büyük ve en ölümcül saldırılarından ikisini gerçekleştirdi.

Gazze'ye yönelik acımasız savaşının başlangıcından bu yana saldırılarının sıklığını ve yoğunluğunu önemli ölçüde arttıran İsrail, İran ve müttefiki Hizbullah'ın Suriye'de, özellikle de başkent Şam çevresinde daha güçlü bir varlık gösterdiği bölgeleri rahatlıkla hedef alıyor.

Pazartesi günkü hava saldırısı Şam'daki İran diplomatik misyon binasını tamamen yerle bir ederken, aralarında Suriye ve Lübnan'daki Kudüs Gücü'nü yöneten iki generalin de bulunduğu 7 İran Devrim Muhafızları mensubunun ölümüne yol açtı.

Saldırıda ölen en üst düzey isim Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, Hasan Nasrallah ve İsrail tarafından öldürülen İmad Muğniye gibi Hizbullah liderleriyle onlarca yıl birlikte çalışmış, Devrim Muhafızları ile Hizbullah arasında önemli bir bağlantıydı.

Bu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD tarafından Irak'ta düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmesinden bu yana gerçekleşen en yüksek rütbeli suikast oldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na vurulan darbe, Suriye'deki nüfuz alanlarının defalarca vurulmasının ardından geldi ve Aralık ayı sonunda düzenlenen bir saldırıda Suriye'deki bir diğer üst düzey Kudüs Gücü komutanı Razi Musavi öldürüldü.

İran konsolosluğuna yapılan saldırıdan sadece birkaç gün önce İsrail ordusu Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetine büyük bir saldırı düzenlemiş ve çoğu asker en az 40 kişinin ölümüne neden olmuştu. Saldırıların bir silah deposunu hedef aldığı ve bir dizi büyük patlamaya yol açtığı, Hizbullah'a mensup altı savaşçının da öldüğü ortaya çıktı.

Suriye'de daha fazla saldırı olacak mı?

İsrail'in Suriye'ye yönelik artan hava saldırıları, 33.000 Filistinlinin ölümüne ve uluslararası kınamalara rağmen, bölgedeki çatışmaların önemli ölçüde artmasına neden olan Gazze'ye yönelik savaşın duracağına dair hiçbir belirti göstermemesi nedeniyle devam edecek gibi görünüyor.

Esed rejimi tarafından konuşlandırılan hava savunma sistemleri ülkeye yönelik saldırıların bazılarını engellese de tamamen etkili değil. Rusya İsrail'in son hava saldırılarını şiddetle kınadı ancak saldırıları durdurmak için doğrudan harekete geçmedi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Century International'da çalışan Aron Lund, İsrail'in daha cesur saldırılarının bir dereceye kadar İran'ın Suriye üzerinden Hizbullah'a silah sevkiyatını arttırmasına bir yanıt olduğunu söylüyor.

Lund, "Ama bence daha genel olarak bu, İsraillilerin Hizbullah'ı ve İran'ın lojistiğini zayıflatmak için çok daha fazla çaba sarf ettiğini yansıtıyor" dedi.

"İran konsolosluğuna yapılan saldırı, İsrail'in daha agresif hedef alma modelinin bir parçası. Burası Şam'ın merkezinde diplomatik bir tesisti ve saldırıda çok üst düzey İranlı generaller öldürüldü.”

Daha geniş bir çatışma olacak mı?

Tahran şu anda İsrail'in son saldırısına karşılık verme baskısı altında ancak bunu Gazze savaşı boyunca çatışmayı bölgeye yaymaktan kaçınma arzusuyla dengelemeye çalışıyor.

Century International'dan Lund, İran'ın vereceği bir yanıtın İsrail bağlantılı bir geminin vurulmasından Irak Kürdistanı'ndaki saldırılara, İsrail'in yurtdışındaki diplomatik misyonlarının hedef alınmasından direniş ekseninin İsrail topraklarında daha fazla saldırı düzenlemesine kadar uzanabileceğini söyledi.

"Ancak İran'ın, çatışmanın dengesini bozabilecek, İsrail'in karşı tırmanışına davetiye çıkaracak ve daha geniş bir çatışmaya kayma riski yaratacak araçlar kullanmadan İsrail'e verebileceği zararın bir sınırı var."

Lund'a göre örneğin İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması muhtemelen İsrail'in de İran topraklarına saldırmasına neden olurken, Hizbullah üzerinden tırmanacak bir saldırı bölgesel bir savaş riskini arttırabilir.

Lund, "İran ayrıca geçmişte yaptığı gibi bölgedeki ABD birlikleri üzerinde daha fazla baskı kurmaya başlayabilir. Bu, görünür bir şey yapmanın ve ABD'nin İsrail'i dizginleme çabalarını teşvik etmenin bir yolu olacaktır. Ancak Amerikalılara karşı ne kadar ileri gitmek isteyeceklerinin de bir sınırı var." diyerek Şubat ayındaki büyük tırmanışın ardından ABD çıkarlarına yönelik saldırıların azaldığına işaret etti.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika programı direktörü Julien Barnes-Dacey ise İsrail'in gerilimi tırmandırmasının Tahran'ın daha ciddi ve doğrudan misillemelerden kaçınmasını zorlaştıracağını söyledi.

Al Jazeera'ye verdiği demeçte, "Son aylarda İran'ın durumu kontrol altında tutma ve daha geniş bir çözümsüzlük ve çatışmayı önleme arzusunu gördük, ancak Tahran şimdi caydırıcılık duruşunun güvenilirliğini savunmak için daha güçlü bir şekilde yanıt vermek zorunda hissedebilir" dedi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum