Ankara'da İsveç ve Finlandiya ile görüşmeler başladı

Ankara'da İsveç ve Finlandiya ile görüşmeler başladı

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı.

Türkiye heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor.

İsveç ve Finlandiya ise görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara başkanlık ediyor.

İsveç'ten ilk açıklamalar

İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO üyeliğine ilişkin Ankara'daki görüşmeleri devam ederken İsveç Başbakanı Magdalene Andersson'dan görüşmelere ilişkin açıklama geldi.

Andersson, görüşmelerdeTürkiye'nin iki ülkenin NATO'ya üye olması konusundaki çekincelerine çözüm bulmaya odaklanılacağı belirtti.

Andersson, "Listedeki konuları gözden geçireceğiz, tam olarak anlaşılmayan başlıkları masaya yatıracağız." dedi. "Mesela bizim terör örgütlerine finansal yardım sağlamamızla ilgili iddialar. Biz tabii ki terör örgütlerine para ya da silah göndermiyoruz." diye ekledi.

Türkiye görüşmeler için hangi adımları attı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecine ilişkin "İsveç ve Finlandiya teröre desteği kesmeli, somut adım için yazılı mutabakat istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin tutumunun ardından diplomasi trafiği sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu İsveç Başbakanı Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ülke ilişkileri ve NATO'ya üyelik başvuruları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le de telefonda görüştü.

Kaynak: Habertürk

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.