Anketlere Göre İngiltere AB'de Kalacak Mı?

Anketlere Göre İngiltere AB'de Kalacak Mı?

İngiltere'nin AB üyeliği için yapılacak referanduma bir hafta kalırken ülkede Muhafazakar Partililer ile aşırı sağ gruplar ayrılık kararını destekliyor.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'ndeki (AB) geleceğini belirleyecek kritik referanduma bir hafta kaldı. 23 Haziran’da yapılacak referandum öncesi çok farklı anketler yayınlanmaya başladı. Independent gazetesinde yayınlanan bir anketin sonucu, İngiltere’de AB’den çıkma yanlılarının 10 puan önde olduğunu gösteriyor.

Independent’in ORB isimli bir şirkete yaptırdığı ankette ayrılma yönünde oy kullanacakların oranı yüzde 55, AB’de kalmak isteyenlerinki ise yüzde 45 çıktı.

Ülkenin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma taşıyacak kişi, İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron olacak. Bu yıl başında 28 üyeli birlikle egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç başlıkları altında yürüttüğü yeniden müzakerelerden "istediğini kopardığını" söyleyen Cameron, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin devamından yana yürütülen kampanyanın başını çekiyor.

Cameron'ın Brüksel ile müzakerelerde elde ettiklerini yeterli görmeyen bazı Muhafazakar Partililer ile aşırı sağ gruplar ise ayrılık kampanyasını yürütüyor.

Referandum yaklaştıkça ayrılıktan yana oy vereceklerinin oranının artması, ticaretinin yaklaşık yüzde 50'sini AB ülkeleriyle yapan İngiliz hükümetinde endişeye neden oluyor. İngiltere Başbakanı Cameron'ın seçim vaadi olan ülkenin AB üyeliğini referanduma götürme sözünü tutarak "kumar oynadığı" yorumlarında bulunuluyor.

2010 yılında koalisyon hükümetiyle Başbakan olan David Cameron, ilk beş yıllık görev süresinde AB yanlısı koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti dolayısıyla ülkesinin AB üyeliği konusunu çok fazla gündeme taşıyamadı. Ancak geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidara gelen Muhafazakar Parti lideri Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürme sözü verdi.

Ülkede gelecek hafta yapılacak AB referandumundan birlikten ayrılma sonucu çıkarsa ülke bir Muhafazakar Parti başbakanı döneminde girdiği AB'den yine bir Muhafazakar Parti başbakanı döneminde çıkmış olacak.

AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.