AP Türkiye raportörü: HDP kapatılırsa AB'ye katılım süreci devam etmez

AP Türkiye raportörü: HDP kapatılırsa AB'ye katılım süreci devam etmez

Avrupa Parlamentosu'nun yıllık Türkiye raporu oylama öncesi dün Strasbourg'daki genel oturumda tartışıldı. 

Avrupa Parlamentosu'nun yıllık Türkiye raporu oylama öncesi dün Strasbourg'daki genel oturumda tartışıldı. 

Türkiye raportörü Nacho Sanchez-Amor, konuşmasında, HDP’nin kapatılması halinde Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin devam edeceğini düşünmediğini söyledi.

Türkiye'de demokratik standartlardaki gerilemenin kasıtlı şekilde yapıldığını ileri süren Amor, "Türkiye'de insanlar demokratik umutlarının bitmek bilmez bir otoriter sarmalda yok olup gittiğine tanık oluyor" dedi.

Sosyal Demokrat Grup üyesi İspanyol parlamenter, mevcut durumun seçimler sonrası devamı halinde "Türkiye'nin üyelik sürecinin sonlanacağını düşündüğünü" söyledi.

"Türkiye üzerinden Rusya yaptırımları deliniyor"

Amor, Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerinin de Avrupa için problemli olduğunu belirterek Rus kleptokratlara Türk sahillerinde yatırım hakkı tanındığını, Türkiye ile Rusya arasındaki uçuş sayısının arttığını ve binlerce Rus vatantaşına kredi kartı verildiğini ve bu şekilde yaptırımların delindiğini söyledi.  

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin de "sorumsuzca veto" edildiğine dikkat çeken Amor, Türkiye'nin "bu iki ülkeyle değil demokrasiyle sorunu olduğunu" ifade etti.

"AİHM kararlarının uygulanmaması tedirgin edici"

Genişleme ve Komşuluk Politikalarından sorumlu Komiser Oliver Varhelyi de AP raporunda yer alan tespitlerin "Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam ettiği yönündeki kaygı verici gidişatı teyit eder nitelikte" olduğunu ve bu nedenle katılım müzakerelerinin durmuş olduğunu söyledi. 

Osman Kavala örneğini veren Macar komiser, Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesini "özellikle tedirgin edici" diyerek kaydetti. 

Varhelyi'ye göre Türkiye ile AB arasındaki en zor konu hala 'Kıbrıs sorunu'. Varhelyi Ankara'ya "Maraş bölgesine yönelik provokatif eylemlere son vermesi" çağrısında bulundu. 

Türkiye'nin Ukrayna konusundaki aktif diplomasisinden ise övgüyle bahsedildi. Ancak bu alanda da Türkiye'den AB çizgisine daha yakın politika yürütmesinin beklendiği dile getirildi.

Rapor 7 Haziran Salı günü Avrupa Parlamentosu genel kurulunda oylamaya sunulacak.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.