Arap ülkeleri ve Türkiye UAD'den İsrail işgalini yasa dışı ilan etmesini istedi

Arap ülkeleri ve Türkiye UAD'den İsrail işgalini yasa dışı ilan etmesini istedi

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız yargıçlara işgalin bölgedeki çatışmaların temel nedeni olduğunu belirtti.

Arap ülkeleri Pazartesi günü uluslararası yargıçları İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini yasa dışı ilan etmeye çağırırken, Türkiye de işgalin hukuki statüsünü inceleyen bir davanın duruşmalarının son gününde işgali "barışın önündeki gerçek engel" olarak nitelendirdi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), BM Genel Kurulu'nun 2022 yılında İsrail işgalinin hukuki sonuçları hakkında bağlayıcı olmayan bir görüş bildirmesi talebinin ardından 50'den fazla devletin argümanlarını dinliyor.

Duruşmaların altıncı ve son gününde Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız yargıçlara işgalin bölgedeki çatışmaların temel nedeni olduğunu belirtti.

Yıldız ayrıca Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de düzenlediği ve 1,200 kişinin ölümüne neden olan saldırılara ve İsrail'in o tarihten bu yana 29.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan askeri müdahalesine de değindi.

"7 Ekim'den sonra ortaya çıkan durum, İsrail-Filistin çatışmasının temel nedenini ele almadan bölgede barış olamayacağını bir kez daha kanıtlıyor" diyen Yıldız, Filistin topraklarının işgalini "barışın önündeki gerçek engel" olarak tanımladı ve yargıçları işgali yasa dışı ilan etmeye çağırdı.

Duruşmalara katılmayan İsrail, mahkemenin müdahil olmasının İsrail-Filistin çatışmasına müzakere yoluyla bir çözüm bulunmasına zarar verebileceğini söyledi ve mahkemeye yöneltilen soruları önyargılı olarak nitelendirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, bir temsilci tarafından okunan açıklamasında işgali "uluslararası adalete hakaret" olarak nitelendirdi.

Ahmed Ebu Gayt, Dünya Mahkemesi olarak da bilinen UAD'ye "bu işgalin yasadışı olduğunu teyit etmesi ve tüm taraflar için, özellikle de bu yasadışı durumun sürdürülmesine göz yuman, kolaylaştıran, yardım eden veya herhangi bir şekilde katılanlar için yasal sonuçlar hakkında açık bir şekilde karar vermesi" çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Filistinli temsilciler yargıçlardan İsrail'in topraklarını işgalini yasadışı ilan etmelerini istemiş ve bu görüşün Gazze'yi harabeye çeviren onlarca yıllık İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözüm bulunmasına yardımcı olabileceğini söylemişti.

Yargıçların taleple ilgili görüş bildirmesinin yaklaşık altı ay sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.