Arjantin'den 'Ali Ekber Velayeti'yi tutuklayın' talebi

Arjantin'den 'Ali Ekber Velayeti'yi tutuklayın' talebi

Arjantin, İran eski Dışişleri Bakanı Velayeti'nin tutuklanmasını istiyor.

Arjantin, 1994 yılında bir Yahudi merkezine gerçekleştirilen saldırı ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Rusya’dan ve Çin’den Ali Ekber Velayeti’nin tutuklanmasını talep etti.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) Arjantin Dışişleri Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamadan aktardığına göre Arjantin, Rusya’dan 1994 yılındaki Buenos Aires saldırısı davasında sorgulanması için İran eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti’nin tutuklanmasını istedi. Arjantin Dışişleri Bakanlığı, Çin’den de aynı talepte bulundu. Zira Hasan Ruhani ve beraberindeki Ali Ekber Velayeti hâlihazırda resmi ziyaret için Çin’de bulunuyor.

1994 yılında Buenos Aires’te bir Yahudi merkezine düzenlenen saldırı sonucunda 85 kişi ölürken 300 kişi de yaralanmıştı. Bu, Arjantin tarihindeki en kanlı saldırı olurken Ali Ekber Velayeti saldırının gerçekleştiği dönemde İran Dışişleri Bakanı görevindeydi. AFP’nin aktardığına göre Arjantin yargısı, Velayeti ve diğer bazı İranlı yetkilileri saldırıyı planlamakla suçluyor.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, Rus makamlara tutuklama talebini iletti. Yapılan açıklamada “Arjantin, Rus makamlardan iki ülke arasındaki sınır dışı etme anlaşmasına uygun bir cevap bekliyor” ifadeleri kullanıldı.

Buenos Aires saldırısı davasındaki diğer sanıkların aksine Ali Ekber Velayeti hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılamıyor. Sadece yurtdışına çıktığı zaman sınır dışı edilmesi talep edilebiliyor.

2011 yılında, dönemin İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi’nin Bolivya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret neredeyse diplomatik bir krize dönüşecekti. Öyle ki Arjantin, Vahidi’nin sınır dışı edilmesini istemiş, Bolivya da ani bir kararla Vahidi’nin ziyaretini kısa keserek Arjantin’den özür dilemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.