Arnavutluk ile Kosova birleşiyor mu?

Arnavutluk ile Kosova birleşiyor mu?

Arnavutluk ve Kosova başbakanları iki ülkeyi birleştirmeyi istediklerini belirtip, bu açıklamaya sert tepki veren Sırbistan'a ise aldırmayacaklarını ifade ettiler.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama iki Arnavut ülke olan Kosova ve Arnavutluk'un birleşmesi fikrine değinerek "Büyük Arnavutluk mümkün." dedi.

Edi Rama iki ülkenin birleşmesine dair bir referandum yapılması durumunda evet oyu vereceğini duyurdu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında Arnavutluk'un Elbasan şehrinde yapılan görüşmelerden önemli sonuçlar çıktığı bildiriliyor. Yapılan anlaşma iki ülkeyi fiilen birleştirmede önemli bir adım olarak görülüyor.

Bu anlaşmaya göre Arnavutluk-Kosova sınırında polis kontrolü kaldırılarak kameralı kontrolle yetinilecek. Pek çok ekonomik alanda iki ülke ortak olarak tek ülke gibi hareket edecek. İki ülkenin birleşmesi konusunda adımlar atılacak.

Beklenildiği gibi iki ülkenin birleşmesi fikrinin bu kadar açık ve üst düzeyde beyan edilmesi, Kosova'yı halen kendi toprağı olarak gören Sırbistan'ın sert tepkisine neden oldu. Fakat Albin Kurti de Edi Rama da Sırbistan'ın tepkisine aldırmayacaklarını açıkladı.

'Büyük Arnavutluk' ve tarihi arka plan

Osmanlı Devleti'nin son döneminde Arnavutluk denildiğinde bugünkü Arnavutluk'un ötesinde bugünkü sınırlarıyla Kosova, Kuzey Makedonya'nın batısı, Sırbistan Preşova bölgesi, Yunanistan'ın Arnavutluk sınırlarındaki bölgeleri de anlaşılmaktaydı.

Fakat 1912-1913'te gerçekleşen Balkan Savaşlarıyla bugünkü Arnavutluk oluşturulurken Arnavut çoğunluklu Kosova, Preşova, Kuzey Makedonya'nın batısı Sırbistan'a, Kuzey Epir ise Yunanistan'a verilerek Arnavutların en az yarısı Arnavutluk dışında bırakıldı. Bu bölgelerden Osmanlı Devleti'ne / Türkiye'ye yoğun göçler yaşandı.

Arnavutluk'ta Komünist rejimin ve Yugoslavya'nın yıkılmasının ardından tarihi 'Büyük Arnavutluk'un yeniden birleşmesi talepleri gündeme geldi. 1997-1999 savaşıyla Kosova Sırbistan'dan önce fiilen, sonra da ilanla 2008'de resmen bağımsızlık kazandı.

Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi durumunda Kuzey Makedonya ve Sırbistan-Preşova'daki Arnavutların da bu birliğe katılmayı talep edebileceği belirtiliyor.

yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Arnavutluk'un %98'i, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Kosova'nın ise %93,5'i Arnavutlardan oluşuyor.

Dünyanın en çok Arnavut nüfusa sahip ülkesinin ise Türkiye olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.