Askeri işgalden iktisadi kuşatmaya: ABD Afganistan'a karşı savaşını sürdürüyor

Askeri işgalden iktisadi kuşatmaya: ABD Afganistan'a karşı savaşını sürdürüyor

ABD, Afganistan'dan çekilmesine rağmen ülkeye yönelik savaşını iktisadi ve siyasi cephede sürdürüyor.

ABD, Afganistan'dan çekilmesine rağmen ülkeye yönelik savaşını iktisadi ve siyasi cephede sürdürüyor.

2021 yılının Ağustos ayında ülkeyi tamamen terk eden ABD, ülkeye yönelik baskı politikasına devam ediyor.

Bu kapsamda ABD, bir yandan Afganistan devletine ait 10 milyar dolara el koyup yaptırımlarını sürdürürken, diğer yandan da Afganistan'ın yeni yönetiminin siyasi tanınma elde etmesini engelliyor.

Afganistan'ın yeni yönetiminin, Afganistan ile iyi ilişkilere sahip ülkelerce bile tanınmamış olmasına, ABD'nin siyasi baskılarının yol açtığı düşünülüyor.

"ABD Afganistan savaşını sona erdirmedi"

Köşe yazarı Zeeshan Aleem, MSNBC'de yayınlanan yazısında, ABD'nin söz konusu politikasını ele aldı.

Aleem'in ifadesine göre "Başkan Joe Biden Ağustos ayında Afganistan'daki tüm Amerikan birliklerini çekti. Fakat insanların çoğunun habersiz olduğu bir biçimde, Biden savaşı sona erdirmedi."

Çekilme sürecinin ardından, ABD ve BM yaptırımları paralelinde ülkeye yönelik tüm uluslararası insani yardımın kesildiğini vurgulayan Aleem, bunun ülkenin gayrisafi milli hasılasının yüzde 40'ını oluşturduğunu dile getirdi.

Söz konusu durumun ülkede ekonomik krize sebebiyet verdiği belirtilen yazıda, Afganistan'daki savaşta "dünyanın en güçlü ülkesinin hezimete uğramasının bedelini Afgan halkının ödediği" dile getirildi.

Aleem, "askerler ve uçaklar geri çekilse de ABD'nin savaşının vahşeti farklı bir biçimde sürüyor" ifadesiyle, ABD'nin Afganistan'a karşı bir iktisadi savaş verdiğini savundu.

Ülkenin yüzde 60'ına tekabül eden 23 milyon kişinin akut açlık durumundan muzdarip kaldığını söyleyen Aleem, ABD'nin Afganistan İslam Emirliği yönetimini hedef alan iktisadi savaşıyla Afgan halkını zor durumda bıraktığının altını çizdi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.