Assange'dan ABD'ye mesaj

Assange'dan ABD'ye mesaj

Juluian Assange, gizli askeri belgeleri sızdırdığı için hapiste bulunan eski asker Manning'in bırakılması karşılığında ABD'ye teslim olacağını söyledi.

2012 yılından bu yana Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği binasında yaşayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, siteye ABD'nin gizli askeri belgelerini sızdırdığı için hapiste bulunan eski asker Chelsea Manning'in bırakılması karşılığında ABD'ye teslim olacağını söyledi.

ABD ordusuna ait istihbarat verilerini 2010 yılında WikiLeaks sitesine sızdırmak suçundan 35 yıl hapse mahkum olan eski asker Chelsea Manning'e arka çıkan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, sitenin resmi Twitter hesabından çağrıda bulundu. ​Tweette "Eğer ABD Başkanı Obama, Manning'i affederse onun yerine Assange, ABD hapishanelerine (ne kadar yasadışı olsa da) girmeyi kabul edecek" ifadeleri yer aldı. Hapishane koşullarından rahatsız olduğunu dile getiren Manning, burada zorbalığa maruz kaldığını söyleyerek geçen hafta açlık grevine başladığını açıklamıştı. Ağustos ayında intihar girişiminde de bulunan Manning, hapishanede tutuklu olduğu dönemde cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmişti.

Julian Assange'ın avukatı Melinda Taylor da İsveç'e iade edilmekten ve daha sonra oradan da ABD'ye teslim edilmekten korktuğu için Ekvador büyükelçiliğine sığınan müvekkilinin 4 yıldır burada düşük koşullarda kaldığını belirtti. Taylor, "Elçilik çalışanları ona son derece yardımsever davranıyor, ancak sonuçta orası bir elçilik, standart bir hapishanede bulunan yaşam koşulları bile mevcut değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan WikiLeaks sitesinin geçen yıl gizlice Assange'ın psikolojik ve fiziksel sağlık durumunun belirlenmesi için yaptırdığı sağlık testinin 27 sayfalık sonuçlarından bir kısmı yayınlandı. İsmi gizli tutulan bir psikososyoloji ve travma uzmanının yaptığı testin sonuçlarını yayınlayan sitedeki rapora göre, Assange'ın yaşadığı 30 metrekarelik oda her ne kadar yaşamaya elverişli olsa da çoğunlukla güneş ışığından yoksun bir şekiklde yaşadığı için fiziksel ve psikolojik yapısı çöküş aşamasında. Assange ayrıca sürekli devriye gezsen Metropolitan Polisi nedeniyle temkinli olduğu için uykusuzluk da çekiyor.

Rapora göre Assange, hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle pek çok hastalığa yakalanma riski ile de karşı karşıya. Bunlar arasında öne çıkan hastalıklar ise kardiyovasküler rahatsızlıklar, strese bağlı yüksek tansiyon ve obezite. Assange doktor ve pek çok tıbbi müdahaleye de uzak olduğu için risklerin oranı da büyüyor. Assange'ın psikolojik olarak intihara meyilli bir kişiliğe dönüşmeye başladığı da yapılan yorumlar arasında.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.