Astana çatlağı büyüyor: Feylaku'ş Şam Fırat Kalkanı'yla ilişkilerini kopardı

Astana çatlağı büyüyor: Feylaku'ş Şam Fırat Kalkanı'yla ilişkilerini kopardı

Çatışmasızlık muhtırası anlaşması sonrası Astana görüşmelerinden çekilen muhalif grup, Fırat Kalkanı Operasyonu ile de bağını kopardı.

Suriye rejimine karşı savaşan etkin gruplardan Feylaku'ş Şam’ın genel komutanlığı, bünyesinde faaliyet gösteren Kuzey Tugayı (Liva eş Şimal) grubu ile ilişkilerinin kalmadığını bir açıklama yayınlayarak duyurdu. Yüzbaşı Rami el Kuca’nın liderliğini üstlendiği Kuzey Tugayı grubunun, komuta merkezine muhalefeti nedeniyle böyle bir karar alındığı ifade edilirken grup hakkında iç ve dış şikâyetlerin varlığına vurgu yapıldı.

Kuzey Tugayı’nın, Halep’in kuzeydoğu kırsalında Türkiye tarafından başlatılan Fırat Kalkanı operasyonuna Feylaku'ş Şam’ın tek katılan grubu olduğu biliniyor.

Astana çatlağı büyüyor

Feylaku'ş Şam tarafından alınan kararın, Astana müzakerelerine katılan ve destekleyen gruplar ile karşı çıkan gruplar arasında yaşanan ayrışmanın bir yansıması olduğu ifade ediliyor. 

Türkiye'nin de organizatörleri arasında bulunduğu, rejim destekçisi İran ve Rusya'nın 'garantör' olarak bulunduğu Astana Görüşmeleri, Suriye muhalefetinin önemli bir kısmı tarafından 'ihanet' olarak nitelendiriliyor. 

"Seçim sizin"

Feylak’uş Şam yayınladığı açıklamada, kendisiyle bağlantılı diğer grupların “Feylaku'ş Şam saflarında devam etmek veya herhangi bir gruba katılmak hususunda seçim hakkına sahip olduklarını” belirterek, “yayınlanan bu karardan itibaren 48 saat içerisinde seçimlerini duyurmaları” için çağrı yaptı. Öte yandan açıklamada Feylaku'ş Şam komutanlığıyla istişare edilmeden, "Feylaku'ş Şam’a bağlı herhangi bir grubun veya Kuzey Tugayı’nın katılma isteklerinin kabul edilmemesi" diğer gruplara tavsiye edildi.

Müslüman Kardeşler destekli

Feylaku'ş Şam grubunun Müslüman Kardeşler grubundan doğrudan siyasi destek aldığı belirtilirken -geçmişte- Nusra Cephesi ve Ahrar Şam Hareketi gibi gruplarla birçok operasyon odasına katıldığı biliniyor. Astana görüşmelerine de katılan grup, 'çatışmasızlık muhtırası' anlaşmasında İran’ın garantör devlet olması nedeniyle görüşmelerden çekildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.