Avrupa Adalet Divanı'ndan Macaristan'a ret

Avrupa Adalet Divanı'ndan Macaristan'a ret

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacıların üye ülkeler arasında zorunlu dağıtımını öngören kota sistemine uyulması gerektiğine karar verdi.

Merkezi Lüksemburg’ta bulunan, Avrupa Birliği bünyesi içindeki en yüksek mahkeme Avrupa Adalet Divanı, Slovakya ve Macaristan’ın, “sığınmacıların geçici süreliğine zorunlu olarak üye ülkeler arasında dağıtımına karşı açtığı davayı reddetti.

Kararda, kota sisteminin, Yunanistan ve İtalya'nın 2015'te patlak veren sığınmacı kriziyle baş etmesine katkı sağladığı, bu nedenle sisteminin gerekli olduğu ve buna üye ülkelerce uyulması gerektiği belirtildi.

Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı red kararına karşı Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto tepki olarak AB’nin 2015 kota sisteminin tamamen kabul edilemez olduğunu belirtti.

Şimdiye kadar İtalya ve Yunanistan'dan yaklaşık 28 bin sığınmacı üye ülkeler arasında dağıtıldı. Macaristan, kota sistemi uyarınca bin 292 sığınmacı alacağını taahhüt etmesine rağmen hiç sığınmacı kabul etmedi. Slovakya ise sadece 16 sığınmacı aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.