Avrupa Birliği Brexit sonrasında ne yapacak?

Avrupa Birliği Brexit sonrasında ne yapacak?

Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, birliğin İngiltere ile Brexit sonrası ilişkiler konusunda anlaşmaya varmak için üç hedefi olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’ın Project Syndicate internet sitesinde yer alan makalesinde, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit’in ardından 2020 yılının sonuna kadar AB ile ticaret yapmasının son derece zorlu olduğuna dikkati çekerken bu konuda elinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Barnier gelecekteki tartışmalar konusunda üç hedefin olduğunu vurguladı.

Uluslararası ilişkiler konusuna değinen Barnier, AB’nin, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve diğer uluslararası kuruluşlarla olduğu gibi ikili ilişkiler alanında İngiltere ile olumlu yönde çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Brexit sonrası güvenlik alanında işlerin daha da zor olacağını belirten Başmüzakereci, bilgi paylaşımı konusunda iş birliğin Schengen Bölgesi dışındaki üçüncü bir ülke ile aynı derecede olmayacağını belirterek terörizm ve demokrasinin zayıflatılmasına yönelik diğer girişimlerle mücadele etmenin ortak bir çaba gerektirdiğine dikkat çekti.

Barnier, herhangi bir serbest ticaret anlaşmasının devlet yardımı ve vergiler konusunda adil kurallar sağlaması gerektiğini vurgularken belirlenen üç hedefe ulaşılması durumunda gelecek yıldan en iyi şekilde faydalanmış olacaklarının altını çizdi.

Üçüncü noktaya ulaşmak ise oldukça zor görünüyor. Zira Johnson, geçen cuma günü yaptığı açıklamasında, Avrupa Birliği kurallarına bağlı kalmak yerine yakın ve dostane ilişkilerle iyi bir ticaret anlaşması yapılabileceğini söyledi.

Brexit Başmüzakerecisi Barnier ayrıca 2020 yılını sonuna kadar muhtemelen diğer sektörlerde de genişleyecek olan basit bir ticaret anlaşmasının yapılamayacağını kaydetti.

Yapılan bu açıklamalar Avrupa Komisyonu için endişe verici görünüyor. Çünkü Johnson’ın işçiler, tüketiciler ve çevreyi koruma kriterlerini azaltıp AB mallarını daha düşük fiyatlara satarak ülkesini yeni Singapur yapmaya çalışabileceği belirtiliyor.

AFP’nin haberine göre İngiltere’nin önünde 31 Ocak’ta AB’den resmen ayrılmasını takip edecek 11 aylık bir geçiş dönemi bulunuyor. Johnson, bu sürenin uzatılmasına karşı çıkıyor.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.