Avrupa Birliği'nden Mısır'a 8 milyar dolar destek

Avrupa Birliği'nden Mısır'a 8 milyar dolar destek

Yetkili, bu paranın 5 milyar euroluk makro-finansal yardım, 1.8 milyar euroluk yatırım ve 600 milyon euroluk hibeden oluşacağını belirtti.

Üst düzey bir AB Komisyonu yetkilisi, Pazar günü Kahire'de açıklanması beklenen genişletilmiş işbirliği anlaşması kapsamında Avrupa Birliği'nin Mısır'a 2024-2027 yılları arasında 7.4 milyar euro (8.06 milyar dolar) finansman sağlayacağını söyledi.

Yetkili, bu paranın 5 milyar euroluk makro-finansal yardım, 1.8 milyar euroluk yatırım ve 600 milyon euroluk hibeden oluşacağını belirtti.

Yetkili, makro-finansal yardımın 1 milyar euroluk acil durum finansmanının 2024 yılında sağlanacağını söyledi.

Üst düzey bir Avrupa Komisyonu yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, paketin önümüzdeki yıllarda milyarlarca euroluk kredi içereceğini ve Avrupa'nın Ukrayna savaşı sırasında "Rus gazından daha da uzaklaşmasına" yardımcı olmak için Mısır'dan enerji ithalatını artırmayı amaçladığını söyledi.

Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya liderleriyle birlikte Kahire'ye gelmesi beklenen AB Başkanı Ursula von der Leyen, günün ilerleyen saatlerinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile anlaşmaları imzalayacak.

Ekonomik krizle boğuşan Mısır, savaşın vurduğu Libya ve Gazze Şeridi'ndeki savaş ile Sudan'da düzenli silahlı kuvvetler ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında devam eden iki çatışma ile de sınır komşusu.

Adının açıklanmasını istemeyen komisyon yetkilisi "Mısır bugün ve gelecek günlerde Avrupa için kritik bir ülke" dedi ve Mısır'ın "Libya, Sudan ve Gazze Şeridi ile sınırı olan çok zor bir bölgedeki önemli konumuna" işaret etti.

BM Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Mısır halihazırda 4 milyonu Sudanlı ve 1.5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 9 milyon göçmen ve mülteciye ev sahipliği yapıyor.

AB yetkilisi anlaşmanın Sudan ile "güvenlik, terörle mücadele işbirliği ve başta güney sınırı olmak üzere sınırların korunması" konularında adımlar içerdiğini söyledi.

Anlaşma, AB'nin Akdeniz'deki düzensiz göçmen akışını durdurmak için Libya, Tunus ve Moritanya ile imzaladığı diğer anlaşmaları takip ediyor.

Bu anlaşmalar, Avrupa'da göçmen karşıtı söylemlerin yükseldiği ve bazı AB ülkelerinde sağcı popülist siyasi partilerin güçlendiği bir dönemde gelişleri sınırlandırmayı amaçlıyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan yüksek borçlu Mısır, yüksek enflasyonun damgasını vurduğu ciddi bir ekonomik krizle boğuşurken ciddi bir mali yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kahire'nin serbest döviz kuru uygulamasına geçmesi ve faiz oranlarını yükseltmesinin ardından Uluslararası Para Fonu bu ay 8 milyar dolarlık bir kredi paketini onayladı.

AB ile yapılan anlaşma beş milyar euroluk kredi, 1.8 milyar euroluk yatırım ve göç konusu da dahil olmak üzere ikili projeler için yüz milyonlarca euroyu içeriyor.

Mısır'ın orduya bağlı işletmelerin hakim olduğu ve pahalı altyapı mega projelerine odaklanan ekonomisi, son dönemde yaşanan bir dizi ekonomik şoktan ağır darbe aldı.

Bunlar arasında COVID-19 salgınının turizm üzerindeki etkisi, Ukrayna savaşı sırasında artan gıda fiyatları ve Yemen'deki Husilerin Süveyş Kanalı gelirlerini azaltan Kızıldeniz gemiciliğine yönelik saldırıları yer alıyor.

Mısır'ın dış borcu 164.7 milyar dolara ulaşmış durumda.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.