Avrupa havacılık ajansı İsrail ve İran hava sahasında dikkatli olunması çağrısında bulundu

Avrupa havacılık ajansı İsrail ve İran hava sahasında dikkatli olunması çağrısında bulundu

İran'ın İsrail'e 300'den fazla füze ve insansız hava aracıyla saldırmasının ardından küresel havayolu şirketleri bazı aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Avrupa'nın havacılık düzenleyici kurumu, havayolu şirketlerine İsrail ve İran hava sahasında dikkatli olmaları tavsiyesini yineledi ancak İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarıyla ilgili hafta sonu yaşanan gerginlik sırasında hiçbir sivil uçuşun riske girmediğini de belirtti.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), kendisinin ve Avrupa Komisyonu'nun "AB uçak işletmecileri için herhangi bir potansiyel güvenlik riskini değerlendirmek ve uygun şekilde hareket etmeye hazır olmak için durumu yakından izlemeye devam edeceğini" söyledi.

E-postayla gönderilen bir açıklamada, EASA'nın İsrail ve İran'la ilgili havayolları için halihazırda yürürlükte olan kılavuzunun geçerli olmaya devam ettiği belirtildi.

Buna, İsrail ve ülkeyi çevreleyen 100 mil mesafeye kadar olan komşu hava sahası için dikkatli olunması ve mevcut tüm havacılık yayınlarının takip edilmesi de dahildir.

İran için ise dikkatli olunması tavsiye edildi ve İran'ın başkenti Tahran üzerindeki hava sahasında "yanlış hesaplama ve/veya yanlış tanımlama potansiyelinin artmaya devam ettiği" belirtildi.

İran'ın İsrail'e 300'den fazla füze ve insansız hava aracıyla saldırmasının ardından küresel havayolu şirketleri bazı aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Füzeler ve insansız hava araçlarının çoğu İsrail hava sahasına ulaşmadan önce İsrail'in ABD destekli füze savunma sistemi ya da müttefikleri tarafından düşürüldü.

Saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Suriye konsolosluğuna düzenlediği ve 7 İran Devrim Muhafızları komutan ve subayının öldüğü hava saldırısına karşılık olarak düzenlendi.

EASA, etkilenen tüm hava sahalarının - İsrail, Lübnan, Ürdün, Irak ve İran - ilgili dönemde ilgili makamlar tarafından kapatıldığını söyledi.

"Sivil havacılık için hiçbir zaman aşırı uçuş riski söz konusu olmamıştır" denildi.

Aşırı uçuş, bir uçağın genellikle yüksek seyir irtifasında hava sahasından geçişini içerir.

EASA, hafta sonu uygulanan tüm geçici hava sahası kapatmalarının Pazar günü sona erdiğini belirtti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.