Avrupa Konseyi: Demirtaş ve Kavala serbest kalmazsa Türkiye'yi ihraç edebiliriz

Avrupa Konseyi: Demirtaş ve Kavala serbest kalmazsa Türkiye'yi ihraç edebiliriz

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi yönündeki çağrısını yineledi. Komite ayrıca tutuklu eski eş genel başkan Figen Yüksekdağ'ın da serbest bırakılmasını istedi. Komitenin kararında, Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından açıklanan hak ihlali kararının yerine getirilmediği hatırlatıldı. 

Duvar'ın haberine göre Komite’nin kararında şu ifadeler yer aldı: “Delegeler, başvuranın suç işlediğine dair makul şüpheyi destekleyecek delil yokluğunda gözaltına alındığını ve tutuklanması ile çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi gizli bir amaç güdüldüğünü göz önünde bulundurarak, yargılama tamamlanana kadar tutuklamaya alternatif tedbirler uygulanması ve başvuru sahibinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor.”

Öte yandan, Bakanlar Komitesinin kararını Twitter hesabından duyuran Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, şu paylaşımı yaptı:

"Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugünkü kararında, AİHM ve Komite kararlarına rağmen AYM’nin hala karar vermemesini eleştirip, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi. Eylül ayındaki oturuma kadar serbest bırakılmazsa Komite, sonraki adımları değerlendirecek. Komite ayrıca Yüksekdağ Şenoğlu ve Diğerleri kararı uyarınca Figen Yüksekdağ’ın da derhal serbest bırakılmasını istedi."

Öte yandan, Euronews'in aktardığı habere göre, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala'nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç da dahil olmak üzere bütün seçenekleri gözden geçireceği, Selahattin Demirtaş içinse Kavala'da olduğu gibi ihraç süreci başlatabileceği uyarasında bulundu.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum