Avrupa, Lukaşenko'yu 'istenmeyen kişi' ilan etti

Avrupa, Lukaşenko'yu 'istenmeyen kişi' ilan etti

Avrupalı milletvekilleri, Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Aleksandr Lukaşenko’yu 'istenmeyen kişi' ilan etti.

Avrupa Halk Partisi (European People’s Party), Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D), Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA), Avrupa’yı Yenile (Renew Europe), Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) milletvekilleri, 17 Ağustos 2020 tarihinde Belarus’taki seçimleri tanımayan ve Aleksandr Lukaşenko’yu Avrupa Birliğinde (AB) istenmeyen adam olarak ilan eden bir bildiri imzaladı.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre söz konusu bildiride, “9 Ağustos’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçimleri ne özgür ne de adildi. Güvenilir raporlar, Svetlana Tihanovskaya’nın kazandığını işaret ediyor. Bu nedenle biz Aleksandr Lukaşenko’yu Belarus’un yeniden seçilen Cumhurbaşkanı olarak tanımıyoruz ve onu Avrupa Birliğinde istenmeyen bir kişi olarak görmekteyiz. Belarus halkının; yeni, adil, şeffaf ve bağımsız gözlemcilerin gözetimi altında gerçekleştirilecek seçim taleplerine katılıyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca Avrupa milletvekilleri, barışçıl protesto katılımcılarına karşı uygulanan baskı ve zulmü kınadığını dile getirirken, suçlar üzerinde soruşturmalar başlatılması çağrısında bulundu. Öte yandan Aleksandr Lukaşenko’ya tüm bu suçlardan sorumlu olduğu hatırlatıldı. 

Avrupalı milletvekillerinden Rusya'ya uyarı

Ayrıca, AP temsilcileri Rusya’yı uyarırken, Belarus’taki duruma herhangi gizli veya açık müdahale etmekten kaçınmaya çağırdı ve Avrupa Birliğinin Rusya’nın bu yöntemde yapacağı herhangi bir eyleme karşılık göstereceğini vurguladı. 

İngiltere de seçimleri tanımadı

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Twitter hesabından, Belarus’ta düzenlenen “hileli başkanlık seçiminin sonuçlarını kabul etmediğini” yazdı.

Raab ayrıca oylama sırasında meydana gelen ihlaller ve sonrasında gelen baskılar üzerinde soruşturma başlatılmasını talep etti.

Fransa'dan protestoculara destek çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliğine çağrıda bulunarak, Belarus’taki barışçıl protestoların desteklenmesine çağrıda bulundu. 

Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği, haklarına saygı duyulmasını isteyen, özgürlük ve egemenlik için barışçıl protesto gösterilerine katılan yüz binlerce Belarusluya destek vermeye devam etmelidir.” ifadelerini kullandı. 

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.