Avrupa tek kullanımlık plastikleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak

Avrupa tek kullanımlık plastikleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak

Avrupa Parlamentosu, tek kullanımlık plastik ürünleri 2021 yılından itibaren yasaklayan kararı ezici bir çoğunlukla onaylayarak kabul etti.

Başta denizler olmak üzere ciddi çevre kirliliğine neden olan tek kullanımlık plastikler Avrupalıların hayatından çıkıyor.

Plastik içecek pipeti, kulak pamuğu pipeti, çözünür olmayan tüm poşetler, plastik bıçak, çatal, kaşık, tabak, bardak, polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları, içecek karıştırma çubukları ve benzeri birçok ürünü yasaklayan karar 35 'Hayır' ve 560 “Evet” ile Avrupa Parlamentosu'ndan geçti.

Küresel düzeyde etkisi olacak

27 Avrupa Birliği ülkesini (İngiltere'siz) ilgilendiren bu karar hakkında AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB ülkelerinin çevre kirliliğindeki payının dünyanın geri kalanına kıyasla daha az olmasına rağmen AB pazarına mal satmak isteyen üreticilerin ekonomik model değişikliğine gitmek zorunda kalması ile küresel düzeyde bir etki oluşturacağını söyledi.

AB Komisyonu’nun raporuna göre bu ürünlerin yüzde 70’den fazlası denizlere karışarak çevre kirliliğine neden oluyor ve deniz yaşamını son derece olumsuz şekilde etkiliyor. Zamanla boyutları küçülen bazı plastik ürünler besin zincirine karışarak yeniden insanların sofrasına gelerek insan sağlığını da tehdit ediyor.

Ürünlerin üzerinde nasıl atılmaları gerektiği yazacak

Bunların yanı sıra ıslak mendiller de dahil olmak üzere tüm plastik ve polistiren ürün üreten firmalar, ürünlerinin üzerine kullanımı bittiğinde ne şekilde hangi tür çöpe atılması gerektiğini yazmak zorunda olacak.

Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre bugün dünyadaki denizlerde toplam 150 milyon ton plastik bulunuyor ve her yıl 5 ile 13 milyon ton plastik denize karışıyor. Araştırmalara göre insanoğlu plastik tüketimine bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki plastiğin ağırlığı tüm deniz canlılarının toplam ağırlığını geçecek.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.