Avrupa'da enerji arayışı: Kaya gazı seçeneği ele alınıyor

Avrupa'da enerji arayışı: Kaya gazı seçeneği ele alınıyor

Enerji krizine çözüm arayışı içerisinde olan Avrupa elindeki seçenekleri değerlendiriyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından yükselen enerji fiyatları Avrupa'da ana gündem maddelerinden biri.

Doğal gaz ihtiyacının çoğunu Rusya'dan karşılayan Avrupa ülkeleri Moskova'ya Ukrayna işgalinden dolayı uygulanan yaptırımlara dönüt olarak kışın zor zamanlar geçirme ihtimaliyle karşı karşıya.

Artan ihtiyaç Avrupa'nın enerji tutumunu değiştirdi

Son yıllarda kömür ve nükleer santral kullanımını azaltma arayışı içerisinde olan Avrupa ülkelerinin bu tutumunu Rusya-Ukrayna savaşı altüst etmiş durumda. 

Pandemi öncesinde kömürün Avrupa elektrik üretimindeki payı yüzde 13 seviyelerindeyken 2021'de yüzde 15'e yükselen oran artmaya devam ediyor.

Batı, aynı zamanda yüzünü nükleer santrallere de geri çevirdi. İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya gibi ülkeler yeni nükleer santrallerin inşası için harekete geçti.

Alternatif arayışları

Hem artan enerji fiyatları hem de Rusya'dan gelen gazın kesilme ihtimali Batı'yı enerji için farklı alternatifler aramaya da itiyor.

Bu noktada gündemde olan seçenek iste kaya gazı.

Avrupa ülkeleri ABD'de kullanılan kaya gazı üretimini önemli bir seçenek olarak değerlendiriyor.

Avrupa'da şu anda kaya gazı üretimi yapılmıyor.

Avrupa'da teknik olarak çıkarılması mümkün olan kaya gazı rezervinin yaklaşık 13,3 trilyon metreküp olduğu raporlanmıştı.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.