"Avrupalı devletler Yemen'de savaş suçlarına karıştı"

"Avrupalı devletler Yemen'de savaş suçlarına karıştı"

İspanyol menşeli silahların ve uçakların yanı sıra Avrupa üretimi askeri teçhizatların da Yemen'de saldırılar gerçekleştiren Suudi Arabistan ve BAE hava kuvvetlerinin ekipmanlarında büyük bir bölümü oluşturduğu öne sürülüyor.

Havacılık şirketi Airbus'ın İspanya şubesinin Suudi Arabistan'a ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği silah ve uçak satışlarının Yemen'de savaş suçlarına karışmış olabileceği üzerinde duruluyor.

İnsan hakları örgütleri tarafından yayımlanan bir raporda, Airbus İspanya ve bazı İspanyol şirketleri ile Suudi Arabistan ve BAE arasındaki doğrudan bağlantıların Yemen'de işlenen savaş suçlarına dahil olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Centre Delas, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi'nce hazırlanan rapora göre Airbus İspanya, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de düzenlediği hava saldırıları için kullanılan Eurofighter Typhoon savaş uçağının üretimini, satışını ve bakımını gerçekleştiriyor.

Uluslararası Af Örgütü sözcüsü Alberto Estévez, "Savaş uçaklarını ve diğer askeri teçhizatları oluşturan İspanyol yapımı ekipmanlar, Yemen'de ihlaller gerçekleştiren Suudi/BAE liderliğindeki koalisyon için oldukça gerekli." dedi.

Öte yandan Estevez, "Askeri ekipmanların Suudi/BAE öncülüğündeki koalisyona aktarılması, İspanyol hükümetinin Yemen'de işlenen suçların ortaklığıyla ilişkili olabileceğine dair soruları gündeme getiriyor." ifadelerini kullandı.

Ayrıca raporda, İspanyol menşeli silahların ve uçakların yanı sıra Avrupa üretimi askeri teçhizatların da Suudi Arabistan ve BAE hava kuvvetlerinin ekipmanlarında büyük bir bölümü oluşturduğu öne sürüldü.

Suudi Arabistan'a silah satışı gerçekleştiren Avrupalı devletler arasında Birleşik Krallık, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.