Avustralya halkı yerlilere daha fazla hak tanıyacak referandumda 'hayır' dedi

Avustralya halkı yerlilere daha fazla hak tanıyacak referandumda 'hayır' dedi

Avustralya'da halkın yüzde 61'i Aborjinler gibi yerli halklara daha fazla siyasal hak tanınması için yapılan referandumda "hayır" oyu kullandı .

Avustralya, yerli halkların tanınmasını öngören anayasa değişikliğine referandurumda "hayır" dedi. 

Referandumda, Avustralya'nın yerli halklarını etkileyen yasalar ve kamu politikaları konusunda parlamentoya tavsiyelerde bulunmak üzere bir danışma konseyi oluşturulması tasarısı da reddedildi. 

Cumartesi günü düzenlenen referandumun sonuçlarına göre, ülkenin yaklaşık yüzde 61'i "hayır" oyu kullandı. 

Ülkedeki Aborjin liderler, referandumdaki başarısızlığın yasını tutmak için bir hafta sürecek "sessizlik haftası" ilan etti

Başbakan Antony Albenese ise oylamadaki başarısızlıkta "kendi payına düşen sorumluluğu" kabul ettiğini söyledi. Albenese, ulusa "birlik ruhu içerisinde sükunet" çağrısında bulundu. 

Albenese, yerli toplulukların çoğunlukta olduğu uzak bölgelerde, ülkenin geri kalanının aksine güçlü bir "evet" oyu kullanıldığını söyledi.

Başbakan, muhalefetteki Liberal Parti'nin karşı çıktığı referandum için "evet" kampanyası yürütmüştü. 

Yerli halklar Aborjinler ve Torres Boğazı Adalıları, yaklaşık 984 bin kişilik bir nüfusla Avustralya nüfusunun yüzde 3,8'ini oluşturuyor. 

Sydney Morning Herald gazetesi pazartesi günü yayımlanan başyazısında, "Cumartesi günkü oylamanın zararı çok büyük olacak. Politikacılar ne derse desin bu uzlaşma çabalarını geriye götürecektir." ifadelerini kullandı. 

Başbakan Albenese'e göre, ülkede şimdiye kadar yapılan 45 referandumdan yalnızca 8'i başarıyla sonuçlandı.

Kaynak: Euronews

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.