Avusturya'da Müslümanlar baskı altında

Avusturya'da Müslümanlar baskı altında

Avusturya aşırı sağcı hükümetinin başörtüsü yasağını genişletme çabaları, Avusturya'da yaşayan Müslümanlara yönelik kısıtlayıcı yeni kanunların çıkarılacağına yönelik kaygıları çoğaltıyor.

Avusturya’da, ortaokul öğrencileri ve öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağı tartışmaları, Müslüman azınlığın özgürlüklerini kısıtlayacak yeni uygulamaların hayata geçirileceği kaygısına neden oluyor.

Ülkede 2015’te çıkartılan İslam yasası ile diğer dini cemaatlere oranla ayrımcılığa maruz kalan Müslümanlar, özellikle “Siyasal İslam'la Mücadele" adı altında yürütülen politikalar nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Kamusal alanda yüzün tanınmayacak şekilde örtünmesini yasaklayan "burka yasağı"nın getirildiği ülkede, İslam yasasına dayanarak bazı camiler kapatılmış, bazı imamlar da sınır dışı edilmişti.

Aşırı sağcı hükümet, şimdi de anaokul, ilkokul ve ortaokulda hem öğretmenler hem de öğrenciler için başörtüsünü yasaklamayı planlıyor.

Akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanlar, aşırı sağcı hükümetin başörtüsü yasağıyla yetinmeyeceği, ileriye dönük dini özgürlükleri kısıtlayıcı yeni düzenlemeleri hayata geçireceği kaygısını taşıyor.

“Hukuki mücadelede kararlıyız”

Avusturya’da Müslüman azınlığı temsil eden Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun yaptığı açıklamada, başörtüsünün yasaklanmasına yönelik tartışmaların başlamasıyla, asıl konunun "kız çocuklarının korunması ya da özgürlükler" bahanesiyle Müslümanların haklarını kısıtlayıcı uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Olgun, Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann’ın açıklamasıyla, hükümetin hayatın birçok alanında başörtüsünü yasaklama amacının gün yüzüne çıktığına dikkati çekerek, "Hükümetin herhangi bir alanda başörtüsünü yasaklaması durumunda, hukuki adım atmaya kararlıyız. Başörtüsü konusu bizim dini bir meselemiz, kimse buna karışamaz. Başörtüsünün takılması ya da çıkartılması hususunda kimse herhangi bir yaptırım uygulayamaz." dedi.

Müslümanlar üzerinden gündem değiştirilmek isteniyor"

Salzburg Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Farid Hafez de aşırı sağcı hükümetin Müslümanlara ilişkin hayata geçirmek istediği uygulamaların açıkça ayrımcılık olduğunu söyledi.

Hafez, hükümetin Müslümanlara yönelik politikalarının temelde iki açıklaması bulunduğunu belirterek, “Toplumun büyük bir kısmında tepkiye neden olan ve hükümeti zora sokan siyasi manevraları örtbas etmek için Müslümanlar üzerinden gündem değiştirilmek isteniyor. İkinci ise İslam’a ilişkin siyasi tutum ve Müslümanların geleceklerinin nasıl olması gerektiğine yönelik uzun yıllara dayanan Başbakan Sebastian Kurz ve çevresinin bir programı var, bu adım adım hayata geçirilmek isteniyor.” ifadelerini kullandı.

"Müslümanlara yönelik ırkçılık karşısında birleşilmeli"

Aktivist David Albrich de başörtüsü yasağının kabul edilmez olduğunu vurgulayarak, özellikle sol ve sağ eğilimli basın kuruluşlarının bu durum karşısında benzer bir tutum sergileyerek, Müslümanlara yönelik kışkırtıcılığı körüklediklerini ifade etti.

Albricht, sağduyu sahibi herkesin Müslümanlara yönelik ırkçılık karşısında birleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann, geçen hafta anaokul, ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile öğretmenlerini de kapsayacak başörtüsü yasağının tartışılması önerisinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.