Azerbaycan Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı askeri harekata başladı

Azerbaycan Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı askeri harekata başladı

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ'a yönelik askeri harekata başladığı bildirildi.

Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ'da beklenen askeri harekata başladı.

Bugün öğle saatlerinde Ermenistan işgalindeki topraklarda kurulan "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti"nin başkenti olan Stepanakert'te (Hankendi) hava saldırısı sirenleri ve topçu sesleri duyulmaya başlandı.

Bölge kaynakları Azerbaycan'ın uzun süredir beklenen askeri harekata başladığını açıkladı.

Açıklama kısa bir süre içerisinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Azerbaycan'dan açıklama

Bakanlığın açıklamasında bölgede Ermenistan'ın saldırılarının sürdüğü kaydedilirken, bugün Azerbaycan devletine ait bir aracın hedef alındığı ve yaşamını yitirenler olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ermenistan Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin Azerbaycan Ordusu mevzilerini farklı kalibrelerde silahlarla sistematik olarak bombalaması, topraklarımızda devam eden mayınlama faaliyetleri, savaş mevzilerine yönelik mühendislik desteğinin artırılması ve son birkaç ay içerisinde Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki siper ve sığınakların sayısındaki artış gerilimi daha da tırmandırmıştır.  

Bu bağlamda, muharebe mevzilerinin askeri personel, zırhlı araçlar, topçu silahları ve diğer ateş gücü ile takviye edilmesi, birliklerin yüksek savaşa hazırlık seviyesine getirilmesi, ilave seferberlik birliklerinin oluşturulması, Azerbaycan Ordusu birliklerine karşı keşif faaliyetlerinin genişletilmesi ve halihazırda mayınlardan arındırılmış bölgelere ve sivil amaçlar için kullanılan yollara yeniden mayın döşenerek keşif-bozma eylemleri gerçekleştirmek üzere mevzilerimize derinlemesine nüfuz edilmesi de kaydedilmiştir.

19 Eylül'de Azerbaycan Otomobil Yolları Devlet Ajansı'na ait bir araç, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin keşif-ayrılıkçı grupları tarafından Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde, Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa yolunda terör eylemi gerçekleştirmek amacıyla önceden yerleştirilmiş mayına çarparak patlamış ve iki sivil hayatını kaybetmiştir. Aynı gün İçişleri Bakanlığı İç Birlikleri'ne bağlı askeri personeli taşıyan aracın Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı keşif-ayrılıkçı gruplar tarafından yerleştirilen mayına basması sonucu askerlerimizden ölen ve yaralananlar olmıştur. Bu gerçekler, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı sürdürdüğü kasıtlı ve planlı terör politikasının kanıtıdır.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan Üçlü Bildiri hükümlerinin aleyhine olacak şekilde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri birliklerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrar için ciddi bir tehdit kaynağı olduğunu defalarca ifade etmiştir.      

Bu nedenle, Üçlü Bildiri hükümlerinin yerine getirilmesi, Karabağ bölgesindeki büyük ölçekli provokasyonların bastırılması, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri oluşumlarının silahsızlandırılması ve topraklarımızdan çekilmelerinin sağlanması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara geri dönen sivil nüfusun, inşaat ve restorasyon çalışmalarına katılan sivillerin ve askeri personelimizin güvenliğinin sağlanması ve nihayetinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal düzeninin yeniden tesis edilmesi için yerel terörle mücadele faaliyetleri başlatılmıştır.

Önlemlerin bir parçası olarak, cephe hattındaki mevziler ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri oluşumlarının derinlemesine, uzun vadeli ateş noktaları, ayrıca savaş varlıkları ve askeri tesisler yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak etkisiz hale getirilmektedir.

Sivil nüfusun ve sivil altyapı tesislerinin hedef alınmadığını yineliyoruz. Sadece meşru askeri hedefler etkisiz hale getirilmektedir.

Rusya Federasyonu Barış Gücü Komutanlığı ve Türk-Rus Gözlem Merkezi liderliği devam eden faaliyetler hakkında bilgilendirilmektedir."

Azerbaycan, Ermenistan'ın 1990'lı yıllarda işgal ettiği Dağlık Karabağ topraklarının büyük bir bölümünü 2020 yılındaki savaşta kontrol altına almıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.