Azerbaycan'da halk sonucu belli seçimler için sandık başında

Azerbaycan'da halk sonucu belli seçimler için sandık başında

Dağlık Karabağ zaferinden faydalanmak isteyen İlham Aliyev erken seçim kararı almıştı. Aliyev'in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Azerbaycan'da seçmenler, geçen yıl askeri bir operasyonla Dağlık Karabağ'ı kontrol altına alan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yedi yıllık bir dönem daha verilmesi beklenen seçimde oy kullanıyor.

Bağımsız medya üzerindeki baskılar ve gerçek bir muhalefetin yokluğu nedeniyle Çarşamba günkü oylamada Aliyev'in beşinci dönemine kesin gözüyle bakılıyor.

Azerbaycan güçleri Eylül ayında, otuz yılı aşkın bir süredir bölgeyi kontrol eden Ermeni güçlere karşı bir saldırı başlattı. On binlerce etnik Ermeni bölgeyi terk ederek Ermenistan'a kaçmak zorunda kaldı.

Bu zaferden faydalanmak isteyen Aliyev, 2025 yılında yapılması planlanan erken seçimin Şubat ayında yapılacağını duyurdu. Bu seçimin Azerbaycan'ın kendi toprakları üzerinde tam kontrole sahip olduğu "yeni bir dönemin başlangıcı" olmasını istediğini ifade etti.

Başkent Bakü'de yaşayan 52 yaşındaki Sevda Mirzoyeva, sandıklar açılmadan önce Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada "Oyumu muzaffer lider İlham Aliyev'e vereceğim" dedi.

Aliyev, dokuz aylık bir ablukanın ardından geçen yıl Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için yıldırım harekatı emri vermişti.

Aliyev Ocak ayında seçimleri duyururken, etnik Ermenilerin göçünden sonra Karabağ bölgesinde ilk kez seçim yapılacağını söylemişti.

62 yaşındaki Aliyev, 1993'ten itibaren Azerbaycan'ı yöneten eski bir KGB subayı olan babası Haydar Aliyev'in ölümünün ardından ilk kez 2003 yılında cumhurbaşkanı seçildi.

Aliyev 2008, 2013 ve son olarak 2018'de oyların yüzde 86'sını alarak yeniden seçildi. Tüm seçimler muhalefet partileri tarafından hileli olarak kınandı.

Aliyev 2009 yılında anayasayı değiştirerek sınırsız sayıda cumhurbaşkanlığı dönemi için aday olabilmesini sağladı ve bu hamle, Aliyev'in ömür boyu cumhurbaşkanı olabileceğini söyleyen hak savunucuları tarafından eleştirildi.

Aliyev'in iktidarda olduğu döneme, siyasi tartışmaları kısıtlayan ve giderek daha katı hale gelen yasaların yanı sıra seçim öncesi de dahil olmak üzere muhalif isimlerin ve bağımsız gazetecilerin tutuklanması damgasını vurdu.

Aliyev, bazıları kamuoyu önünde kendisini öven diğer altı adayın gerçek bir meydan okumasıyla da karşı karşıya değil.

Azerbaycan'ın iki ana muhalefet partisi -Musavat ve Halk Cephesi partisi- seçime katılmıyor.

Musavat lideri Arif Hacılı AP'ye yaptığı açıklamada partisinin demokratik olmadığı için seçimlere katılmayacağını söyledi.

Hacılı, "Birçok gazeteci ve siyasi aktivist hapiste. 200'den fazla siyasi tutuklu var. Seçim yasasıyla ilgili ciddi sorunlar var ve seçim komisyonları temelde iktidarın etkisi altında" dedi.

Halk Cephesi Partisi lideri Ali Kerimli, kamuoyunda tartışılmadan erken seçim çağrısı yapılmasının yetkililerin siyasi rekabetten korktuğunu gösterdiğini söyledi.

Teorik olarak, bir adayın ilk turda oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması halinde iki tur oylama yapılabilir, ancak Aliyev'in daha önceki seçimlerde olduğu gibi ezici bir çoğunlukla yeniden seçilmesi bekleniyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri tarafından izlenen seçim için yaklaşık altı milyon kişi oy kullanacak.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.