Azerbaycan'dan Avrupa'ya enerji hattı

Azerbaycan'dan Avrupa'ya enerji hattı

Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan arasında imzalanan bir anlaşmayla Karadeniz altından döşenecek bir hatla Azerbaycan’dan Avrupa’ya elektrik enerjisi aktarılacak.

Elektrik, Azerbaycan’da Hazar Denizi kıyısında kurulu rüzgar santrallerinden sağlanacak. Konuya ilişkin anlaşma Romanya’nın başkenti Bükreş’te ülke liderlerinin katılımıyla düzenlenen törende imzalandı.

Anlaşma uyarınca Avrupa’nın enerji konusundaki kaynaklarını çeşitlendirmesi kapsamında Azerbaycan’dan Romanya’ya uzanan bin 100 km’lik bir kablo hattı döşenecek.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Komisyonu’nun söz konusu 2023 yılı sonunda tamamlanması planlanan hattın inşası için 2,3 milyar euro kaynak ayırdığını söyledi. İnşa edildiğinde dünyanın en uzun elektrik nakil hattı olacak sisteme elektrik sağlayacak rüzgar terminalleri için Azerbaycan da yatırımcıları ülkesine davet ettiğini açıkladı.

İmza töreninde ayrıca Azerbaycan, Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı doğal gaz ihracatını da arttırmayı planladığını dile getirdi. İmza töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması konusunda yeşil enerji anlaşmasıyla birlikte daha fazla katkı sunacağını söyledi.

İmza törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Romanya Başbakanı Nicolae Ionel Ciuca, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’ın yanısıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.