Azerbaycan'dan 'Dağlık Karabağ'daki Ermeniler için güvelik garantisi' talebine ret

Azerbaycan'dan 'Dağlık Karabağ'daki Ermeniler için güvelik garantisi' talebine ret

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dağlık Karabağ'daki Ermeniler için ek garantinin gereksiz olduğunu söyledi.

Azerbaycan, Erivan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilere özel güvenlik garantileri sağlama talebini reddetti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, böyle bir garantinin gereksiz olduğunu ve talebin ülkelerinin içişlerine müdahale anlamına geldiğini söyledi.

Bayramov, Reuters'a verdiği bir mülakatta Dağlık Karabağ'da yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni'nin yeterince korunduğunu savundu.

Ermenistan'ın önkoşulunu kabul etmediklerini vurgulayan Bayramov, "Bu bir iç meseledir, egemenlik meselesidir. Azerbaycan anayasası ve Azerbaycan'ın taraf olduğu bir dizi uluslararası sözleşme bu nüfusun haklarının garanti altına alınması için gerekli tüm koşulları sağlamaktadır." dedi.

Bayramov, Ermenilerin, diğer etnik ve dini azınlıklar gibi Azerbaycan toplumuna ve devlet yapılarına entegre olmaları halinde kendi dillerini kullanabileceklerini, bu dilde eğitim alabileceklerini ve kültürlerini koruyabileceklerini kaydetti.

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, geçtiğimiz ay Erivan'ın Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul ettiğini ancak Bakü'nün etnik Ermeni nüfusu için garanti vermesini istemişti.

Bayramov, Azeri topraklarında binlerce Ermeni askerinin varlığını sürdürmesinden duydukları rahatsızlığı da ifade etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı diğer yandan barış görüşmelerinde "bazı ilerlemeler" kaydedildiğini ve Bakü'nün bir anlaşmaya varmak için istekli olduğunu söyledi.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta Washington'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.