Baas rejimi yetkililerinin mal varlıklarına el konulacak

Baas rejimi yetkililerinin mal varlıklarına el konulacak

Irak hükümeti Saddam Hüseyin’in ailesinin ve Baas Partisi yetkililerinin mal varlığına el koyma emri verdi.

Pazartesi günü Bağdat’tan yapılan resmi açıklamaya göre Bağdat hükümeti Saddam Hüseyin’in ve binlerce Baas Partisi yetkilisinin mal varlığına el koyacak. El koyma işlemi eski yetkililerin akrabalarını da kapsarken, girişimin Baas Partisi kalıntılarına değil Sünni topluma yönelik olduğu yorumlarında bulunuluyor. 

Bağdat hükümetinin isteği üzerine Irak istihbaratı Baas Partisi’nin eski yetkililerinin -akrabaları da dâhil- listesini çıkardı.

Bunu takiben Sorumluluk ve Adalet Komitesi, isimlerin olduğu belgeyi Başbakanlık ve diğer bakanlıklara göndererek Baas Partisi dönemi yetkililerinin mal varlıklarına el konulması için talepte bulundu.

Akrabaların da mal varlıklarına el konuyor

Saddam Hüseyin’in isminin en başta olduğu listede çocuklarının, torunlarının ve akrabalarının da olduğu söylendi.
Listedeki diğer isimlerden birisi ise 1988 yılında yapılan Halepçe Katliamından sorumlu tutulan, “Kimyasal Ali” olarak bilinen Saddam Hüseyin’in kuzeni Ali Hassan el Mecid idi. Saddam Hüseyin 2006 yılında asılırken “Kimyasal Ali” 2010 yılında asılmıştı.

"Hükümetin kini ne zaman bitecek?"

Saddam Hüseyin’in 2003 yılında Amerikan istilasıyla düşürülmesinden önce Dışişleri Bakanlığı yapan Tarık Aziz’in de listede ismi geçti.  

Aziz 2013 yılında ölüm cezasına çarptırılmıştı ancak iki yıl sonra hapishanede öldü. Oğlu Ziad ise listenin gündeme getirilmesini Irak’taki 12 Mayıs seçimleri için oy kazanma numarasından öte bir şey olarak görmediğini söyledi.  AFP kanalına telefonla bağlanan Ziad, “15 yıldır baskı ve adaletsizliğe maruz kalıyoruz, artık yeter” dedi, “Bu sözde hükümetin kini ne zaman bitecek?” diyerek sözlerine devam ederek ailesinin herhangi bir mal varlığı olmadığını belirterek, Bağdat’taki evlerine önde gelen Şii politikacı Ammar Al Hakim’in el koyduğunu söyledi.

Bağdat hükümeti yetkilileri Şubat ayında aralarında Saddam Hüseyin’in Ürdün’de yaşayan kızı Raghdad’ın da bulunduğu Baas Partisi, IŞİD ve El Kaide mensuplarının isimlerinin olduğu bir liste yayınlamıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.