BAE, 13 yıl sonra Suriye'ye büyükelçi atadı

BAE, 13 yıl sonra Suriye'ye büyükelçi atadı

2022'den bu yana BAE'yi iki kez ziyaret eden Esed, Mayıs ayında Suudi Arabistan'daki Arap Birliği zirvesine katılmıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaklaşık 13 yıl sonra Şam'a atadığı ilk büyükelçi, Esed rejiminin bölgede yeniden kabul görmeye başladığı bir dönemde Salı günü görevine başladı.

Esed rejimine bağlı medya, Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın Büyükelçi Hassan Ahmad el Şihi'nin güven mektubunu kabul ettiğini duyurdu.

BAE'nin Suriye'deki büyükelçiliği 2018'in sonlarında yeniden açılmıştı ve o tarihten bu yana diplomatik misyonun başında bir maslahatgüzar bulunuyor. Esed rejimi yanlısı El Vatan gazetesinin haberine göre El Şihi Pazartesi günü Şam'a ayak bastı.

Beşar Esed Mart 2022'de Körfez ülkesini ziyaret etmiş ve BAE Suriye'de yaklaşık 13 yıl önce patlak veren savaştan bu yana kendisini kabul eden ilk Arap ülkesi olmuştu.

Türkiye'de 50.000'den fazla, Suriye'de ise yaklaşık 8.000 kişinin ölümüne neden olan 6 Şubat 2023 depreminin ardından BAE, Suriye'ye yardım yüklü onlarca uçak göndermiş ve ikili ilişkileri daha da güçlendirme yönünde adımlar atmıştı.

Mayıs ayında 22 üyeli Arap Birliği, 12 yıllık askıya alma sürecini sona erdirerek ve uzun süredir bölgesel bir dışlanmışlık içinde olan Esed'i yeniden saflarına katma yolunda bir adım daha atarak Suriye'yi eski konumuna getirmeyi kabul etmişti.

2022'den bu yana BAE'yi iki kez ziyaret eden Esed, Mayıs ayında Suudi Arabistan'daki Arap Birliği zirvesine katılmıştı.

El Şihi'nin gelişi, Suriye’de milyonlarca insanın ölmesine ve yerinden edilmesine ve ayrıca büyük bölümünün yıkıma uğramasına neden olan çatışmaların bir sonucu olarak ciddi bir ekonomik krizin pençesinde olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Şam ile petrol zengini Arap ülkeleri arasındaki uzlaşı, savaş ve yaygın yolsuzlukla birlikte Suriye'nin ciddi ekonomik krizine yol açan Batı yaptırımları nedeniyle savaştan zarar gören ülkeye para akışına yol açacak gibi görünmüyor.

1 ABD doları şu anda 16.000 Suriye lirası değerinde. Çatışmaların başladığı Mart 2011'de dolar 47 liradan işlem görüyordu.

Birleşmiş Milletler, rejimin kontrolündeki bölgelerde yaşayan Suriyelilerin yüzde 90'ının yoksulluk içinde olduğunu tahmin ediyor.

BM'nin tahminlerine göre nüfusun yarısından fazlası -yaklaşık 12 milyon kişi- evine ekmek götürebilmek için mücadele ediyor.

Dünya Gıda Programı'nın Suriye genelindeki ana yardım programını Ocak ayında sona erdireceğini açıklamasıyla işler daha da kötüye gidebilir.

BAE 2011 yılında büyükelçisini Suriye'den geri çağırmıştı.

BAE'deki Suriye Büyükelçiliği ise açık kalmaya devam etti.

Geçtiğimiz ay Esed rejimi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan'ı Suudi Arabistan'ın yeni büyükelçisi olarak atadı.

Suriye’de 2011’den bu yana devam eden savaşta binlerce sivil aralarında kimyasal saldırıların da olduğu bombardımanlar neticesinde Esed rejimi güçlerince katledildi.

Esed rejiminin sivillere yönelik saldırıları, savaşa sonradan dahil olan İran ve Rusya tarafından da destekleniyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.