BAE, eski Guantanamo mahkumunu Rusya'ya iade edecek

BAE, eski Guantanamo mahkumunu Rusya'ya iade edecek

Birleşik Arap Emirlikleri, eski bir Guantanamo mahkumu olan Tatar asıllı Müslüman Ravil Mingazov'u Rusya'ya iade etmeye hazırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), eski bir Guantanamo mahkumu olan Tatar asıllı Müslüman Ravil Mingazov'u Rusya'ya iade etmeye hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler'in insan hakları uzmanları, BAE'nin söz konusu kararını kınayan açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, Rusya'ya iade edildiği takdirde Mingazov'un işkence ve kötü muameleye maruz kalacağını ifade ederken, söz konusu iade kararının uluslararası normlara aykırılık teşkil ettiğini belirtti.

Ravil Mingazov

1967 yılında Rusya'da doğan Tatar Müslüman Ravil Mingazov, gençliğinde bir süre Sovyet ordusunda görev yaptı.

İslami düşünceleri ve gördüğü baskılar sebebiyle 2000 yılında ordudan ayrılıp Tacikistan'a, 11 Eylül 2001 sonrası ise burada da baskılar görmesiyle Pakistan'a yerleşti.

Pakistan güçlerince keyfi biçimde gözaltına alınıp, yabancı savaşçı olduğu iddiasıyla ABD'ye verildi. Bu iddiaya dair hiçbir maddi kanıt sunulamadı. Buna rağmen 2017 yılına kadar Guantanamo'da tutuldu.

2016 yılında serbest bırakılmasına karar verilerek, 2017'de BAE'ye teslim edildi. Kağıt üzerinde, burada kısa bir uyum sürecinin ardından sivil hayata geri dönmesi kararlaştırılmıştı.

Ancak durum bu şekilde olmadı. BAE, Ravil Mingazov'un yanı sıra diğer eski Guantanamo tutsaklarının hapis hayatını sürdürdü. İşkence ve kötü muamele devam etti.

Ravil Mingazov, şu an Rusya'ya iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.