BAE ile Çin arasındaki askeri iş birliğine dair neler biliniyor?
"ABD istihbarat yetkilileri, BAE'ye ait bir askeri üste Çinli askeri personelin konuşlandığı değerlendirmesinde bulundu."
Sean Mathews | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News
ABD'li iki eski üst düzey yetkilinin Middle East Eye'a verdiği bilgiye göre, ABD savunma ve istihbarat yetkilileri, ABD'nin bölgeye erişiminin engellenmesinin ardından BAE'ye ait bir askeri üste Çinli askeri personelin konuşlandığı değerlendirmesinde bulundu.
İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki eski yetkili, ABD'nin Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) üyelerinin BAE tarafından Abu Dabi'deki Zayid Askeri Şehri'nde ağırlandığını değerlendirdiğini söyledi.
Yetkililer değerlendirmenin 2020 civarında yapıldığını belirtti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden biri, ABD'li yetkililerin Zayid Askeri Şehri'nin bir bölümüne girmek için izin istemeleri ve erişimlerinin reddedilmesinin ardından ABD'nin üs hakkında daha fazla bilgi toplamaya başladığını kaydetti.
Her iki eski üst düzey ABD'li yetkili de ABD'nin PLA üyelerinin üste olduğunu nasıl değerlendirdiğini ya da rollerinin ne olduğunu paylaşmadı.
Yetkililer, PLA'nın Zayid Askeri Şehri'ni BAE'deki ABD güçleri hakkında istihbarat toplamak için kullanmış olabileceğinden endişe duyduklarını vurguladı.
BAE'nin Zafra Hava Üssü, ABD'nin 380. Hava Seferi Kuvveti'ne ev sahipliği yapıyor ve Abu Dabi'nin sadece 32 kilometre güneyinde yer alıyor.
Yetkililerden biri, ABD'nin BAE'nin Zayid Askeri Şehri'nde PLA ile yaptığı anlaşma ile bazı Doğu Asya ülkelerinin mali destek karşılığında PLA'ya ev sahipliği yapma kararına ilişkin ABD istihbaratı arasında paralellikler gördüğünü dile getirdi.
Abu Dabi'deki Zayid Askeri Şehri'ndeki Çin faaliyetleri daha önce rapor edilmemişti.
İsrail'deki altyapı projelerinin büyük kısmı Çin'in elinde
Çin-BAE askeri bağları
PLA üyelerinin hala tesiste olup olmadığı net değil. ABD, BAE'yi Çin'e askeri olarak yaklaşmaya karşı lobi faaliyetlerinde bulunsa da bu konu Washington'la bağları zedelemeye devam ediyor.
2021 yılında Wall Street Journal gazetesi Çin'in Abu Dabi yakınlarında bir askeri liman inşa ettiğini bildirmişti. Bu haberin yayınlanmasından birkaç hafta sonra WSJ'de çıkan başka bir haberde BAE'nin ABD'nin talebi üzerine projeyi durdurduğu iddia edildi.
Ancak Washington Post'un haberine göre Discord mesajlaşma platformunda yayınlanan gizli belgeler, bir yıl sonra tesisteki çalışmaların yeniden başladığını belirtiyordu.
BAE ve Çin askeri bağları konusunda açık davranıyor. İki ülke 2024 yılında Çin kontrolündeki Uygur bölgesinde ortak bir hava kuvvetleri tatbikatı düzenlemişti.
MEE bu haberle ilgili yorum için Washington'daki BAE ve Çin büyükelçiliklerine ulaştı. Haber yayına hazırlandığı sırada iki büyükelçilikten de yanıt gelmemişti.
ABD Savaş Bakanlığı ise yanıt vermedi.
Çin Japonya'yı tehdit etti: "Ezici bir yenilgi alırlar"
F-35'ler ve yapay zeka çipleri
BAE, ABD'nin yakın bir güvenlik ve ekonomik ortağı. Ancak son yıllarda Pekin ile ilişkileri nedeniyle taraflar arasındaki ilişkiler gerildi. Katar ve Suudi Arabistan gibi BAE de ABD Başkanı Donald Trump ve ailesinin, özellikle de Trump'ın damadı Jared Kushner'in ilgisini çekmeye çalıştı.
Geçtiğimiz hafta Trump yönetimi, BAE'nin devlete ait yapay zeka şirketi G42'ye ve Suudi rakibi Humain'e on binlerce gelişmiş yapay zeka çipinin ihracatını onayladı.
Trump yönetiminin bu kararı, satışlarını artırmak için ihracat pazarlarına ihtiyaç duyan Nvidia gibi teknoloji firmaları tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak Körfez'deki Çin etkisine karşı temkinli olan ABD savunma ve güvenlik kurumlarının bazı üyelerini üzdü.
Eski üst düzey yetkililerden biri MEE'ye "Suudiler biraz daha iyi olabilir ama BAE'nin ABD'ye sadık kalacağını sanmıyorum" dedi.
Ekim ayında Financial Times, ABD'nin 2022'de BAE'nin G42 şirketinin Çin'in Huawei'sine PLA'nın havadan havaya füzelerin menzilini uzatmak için kullandığı teknolojiyi verdiğine dair istihbarat elde ettiğini bildirdi.
İş anlaşmalarının yanı sıra, ABD bölgedeki gücü için BAE'ye güveniyor. MEE'nin yakın zamanda ortaya çıkardığına göre ABD, Somali'deki IŞİD'e saldırmak için BAE'nin Kızıldeniz'deki üslerini kullandı.
Belki de Washington için daha önemlisi BAE'nin İsrail'in en yakın Arap ortağı haline gelmiş olması.
BAE 2020'de Trump'ın ara buluculuğundaki Abraham Anlaşmalarını imzaladı. Bu yılın başlarında BAE, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etmesini önlemek için Trump yönetimine lobi yaptı, ancak BAE ile İsrail arasındaki bağlar genel olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı karşısında dayandı.
BAE'ye İsrail'le ilişkileri normalleştirme karşılığında F-35 savaş uçakları sözü verilmişti ancak bu anlaşma ABD'nin Çin'le olan bağlarına ilişkin endişeleri nedeniyle Biden yönetimi altında durduruldu.
Ağustos 2022'de Senato'da yapılan bir oturumda, Biden'ın en üst düzey Orta Doğu diplomatı Barbara Leaf, Çin'in Ortadoğu'da cezasız kaldığını söyledi.
BAE'ye F-35 satışının neden durduğu sorulduğunda, "anlaşmayı raydan çıkaran Çin ile bağlarına ilişkin bir dizi şey olduğunu" belirtti.
Kısa bir süre önce Trump, Suudi Arabistan'a F-35 satışını ilerleteceğini dile getirdi.
