BAE, Yemen'deki müttefiklerinin maaşına el koydu

BAE, Yemen'deki müttefiklerinin maaşına el koydu

Yemenli yetkililerin açıklamalarına göre BAE, 680 milyon dolar civarında nakit taşıyan Yemen gemilerinin Aden körfezine girmesine engel oluyor.

Aralarında bir Yemen merkez bankası yetkilisinin de bulunduğu bir grup yetkilinin, kimliklerinin gizli kalması şartıyla verdikleri bilgiye göre gemiler Yemen devlet memurlarının bir yıldan fazla bir süredir almadıkları maaşı taşıyor. Yetkililerin ifadelerine göre BAE daha önceden de içinde nakit olan bir uçağın Yemen’e inmesini engelledi.

BAE ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

BAE, başkent San’a dâhil olmak üzere Yemen’in kuzey bölgesinin büyük bir kısmını elinde bulunduran Husi’lere karşı yürütülen savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin önemli bir müttefiki. Bununla beraber Emirlik, savaş mağduru Yemen’in güneyinde bulunan geçici başkent Aden’i büyük ölçüde kontrol ediyor.

Koalisyon güçleri Husi’lere karşı Yemen hükümetini desteklese de BAE’nin Yemen hükümetiyle uzun zamandır arası açık.

Ödenmemiş maaşlar Yemen’in kamu sektörünü adeta felç etti. Yetersiz beslenme, kolera ve diğer hastalıklar binlerce sivilin ölümüne yol açarken milyonlarca insan hayatta kalabilmek için insani yardıma muhtaç hale geldi.

Yemen hükümetinin, Merkez Bankası’nın Aden’e taşınması kararıyla başkan Mansur Hâdi’nin, muhalifler tarafından özel bankalara ve başkanlık sarayına para sakladığı iddia edilmişti. Bu iddialar hükümet tarafından reddedildi.

2015 yılında savaşın başlamasından bu yana 10,000’in üzerinde insan yaşamını yitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.