BAE'de Rusya-Ukrayna görüşmesi

BAE'de Rusya-Ukrayna görüşmesi

Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’de 17 Kasım’da esir değişimi ve Rus amonyak ihracatını görüşmek üzere bir araya geldiği iddia edildi. 

Reuters haber ajansı üç kaynağa dayandırdığı haberinde, iki tarafın Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir araya gelerek, Ukrayna boru hattı üzerinden Asya ve Afrika'ya giden ve gübre yapımında kullanılan amonyak ihracatının yeniden başlatılmasıyla bağlantılı bir savaş esiri takası olasılığını görüştüklerini aktardı.

Kaynaklar görüşmelerin Körfez ülkesinin arabuluculuğunda yapıldığını ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından tarım ürünleri ihracatı için devam eden girişimin müzakere edilmesindeki merkezi rolüne rağmen Birleşmiş Milletler'i (BM) kapsamadığını söyledi. Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmediği ise belirtilmedi.

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar konu hakkındaki bir soru üzerine BAE'de bir görüşmeden haberi olmadığını söyleyerek "Bununla birlikte savaş esirlerinin serbest bırakılması Rusya'nın amonyak ihracatının başlaması ile ilgili müzakerelerin bir parçası" dedi. 

Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus yetkililerin Avrupa limanlarında bekleyen Rus gübrelerinin blokajını kaldırmak ve amonyak ihracatını yeniden başlatmak için çalışacaklarını söyledi.

Peskov: 'Bu konuyu ilk defa duyuyorum'

Rusya ve Ukrayna'nın savunma ve dışişleri bakanlıkları Reuters'in konu hakkındaki sorularını yanıtsız bırakırken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddialara ilişkin, “İlk defa duyuyorum” dedi.

Bir gazetecinin "Abu Dabi’de 17 Kasım’da Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin esir değişimi ve Rus amonyak ihracatını görüşmek için bir araya geldiğine yönelik bilgi var mı?" sorusuna Peskov, “Hayır, hiçbir şey belli değil. Hiçbir şey söyleyemem. Bu konuyu ilk defa duyuyorum” yanıtını verdi. 

Geçtiğimiz hafta gübre müzakerelerini yürüten BM kuruluşu UNCTAD'ın Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Rusya ve Ukrayna'nın Rus amonyağının boru hattı üzerinden ihracatı konusunda anlaşabilecekleri konusunda iyimser olduğunu söylemiş ancak ayrıntı vermemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın boru hattı üzerinden amonyak ihracatına yeniden başlaması için esir takası ve Karadeniz'deki Mykolaiv limanının yeniden açılması da dahil olmak üzere bir dizi koşulun yerine getirilmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.