Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği caminin imamı: IŞİD ile tek bir noktada ayrı düştük

Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği caminin imamı: IŞİD ile tek bir noktada ayrı düştük

Ebubekir el Bağdadi'nin 'hilafet' ilanında bulunduğu caminin imamı olan Ömer Halil, IŞİD'e ve hilafet olgusuna bakışını anlattı.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin 'hilafet' ilanında bulunduğu El Nuri Camii'nin eski imamı Hamud Ömer Halil, TRT World mikrofonuna konuştu. 

2014 yılında öldürüldüğü iddia edilen Halil'in, bu yılın Mart ayına kadar IŞİD kontrolündeki Musul'da vaizlik görevine devam ettiği ortaya çıktı.

El Nuri Camii ve yakınındaki 800 yıllık el Hadba minaresi 21 Haziran'da kimin tarafından düzenlendiği tam belirlenemeyen bir saldırı sonucu tamamen yıkılmıştı. 

"IŞİD, insanların kanına değer vermedi"

Hamud Ömer Halil, kendisiyle yapılan röportajda oldukça dikkat çekici bilgiler verdi.

Halil, IŞİD'in hilafet ilanına başlarda olumlu yaklaştıklarını ancak örgütün insanların canlarına gerekli önemi vermediğini (muhalif Müslümanları öldürdüklerini) gördüklerinde bakışlarının değiştiğini söyledi.

"Baskılar devam ederse alternatif gruplar güçlenir"

İran'ın etkisindeki Bağdat hükümetinden gördükleri baskılar ve ihlaller nedeniyle, IŞİD'i desteklemek durumunda kaldıklarını söyleyen imam, vatandaşların baskıların devam etmesi durumunda IŞİD veya farklı alternatiflere yöneleceğini söyledi. 

"IŞİD ile şeriat konusunda ihtilafımız yok"

Iraklı imam, İslam hukukunun (şeriat) uygulanması konusunda IŞİD ile herhangi bir ihtilaflarının olmadığını ancak Müslümanların öldürülmesi konusunda ayrılığa düştüklerini ifade etti. 

"Hilafetin kurulmasını istiyoruz"

İslami bir yönetimde herkesin barış içine ve güvenle yaşayacağını belirten Halil, "İslami bir hilafetin kurulmasını temenni ediyoruz ve hala tekrarlıyoruz ki, İslami hilafetin kurulmasını Müslüman olsun, gayrimüslim olsun tüm insanların barış içinde yaşaması için temenni ediyoruz" dedi.

El Hadba minaresinin yıkılmasını 'bir dönüm noktası' olarak niteleyen Halil, yaşanan olaydan dolayı duyduğu üzüntüyü paylaştı. 

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.