"Bağdat Hükümeti, Halep'te sorumluluk kabul etmiyor"

"Bağdat Hükümeti, Halep'te sorumluluk kabul etmiyor"

Bağdat hükümeti Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Iraklı Şii milislerin karıştığı ihlaller hakkında konuştu.

Bağdat hükümeti Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Iraklı Şii milislerin Suriye'de insan hakları ihlaliyle ilgili, "Hükümet, hiçbir askeri grubun Irak dışında bulunmasına izin vermedi kimse de bizden bu konuda izin almadı." dedi.

İran'ın etkisinde olduğu bilinen Bağdat hükümetinin, Şii milis güçleri Suriye'ye savaşmak için gönderdiği iddia ediliyordu. 

Bağdat'taki bakanlık binasında basın toplantısı düzenleyen Caferi, güçlerinin Musul'da IŞİD'e karşı ilerleme kaydettiğini savundu ve daha fazla uluslararası destek talebinde bulundu.

Şii milis gücü Nuceba Hareketi'nin Suriye'de sivillere karşı insan hakları ihlalinde bulunduğuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) raporu üzerine sorulan soruya Caferi, Şii milisleri kastederek, "Hükümet, hiçbir askeri grubun Irak dışında bulunmasına izin vermedi kimse de bizden bu konuda izin almadı." bilgisini aktardı.

"Irak, terörün kurbanı olan Suriye'nin yanında yer alıyor." diyen Caferi, "Herhangi bir ülkenin IŞİD'e karşı zaferi, Irak'ın zaferidir. Irak, kimsenin güvenlik işlerine müdahale etmez. Suriye'de rejim değişikliği isteği ise halkın kararıdır." diye konuştu.

"Türk askeri Başika'dan hızlıca çekilmeli"

Türk askerlerinin Başika'daki eğitim amaçlı varlığına ilişkin Caferi, "Türkiye ile diplomatik ve güvenlik alanında müzakereler sürüyor. Bizim için Irak'ın egemenliği kırmızı çizgidir ve bunun ihlal edilmemesi lazım. Görüşümüz Türk askerlerinin Başika'dan hızlıca çekilmesi çünkü bu, egemenliğimizin ihlalidir. Tüm komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.