Bağdat hükümeti Peşmerge'yi yalanladı: Kerkük için süre vermedik

Bağdat hükümeti Peşmerge'yi yalanladı: Kerkük için süre vermedik

Kürt basınına göre, Bağdat yönetiminin tanıdığı iddia edilen süre 24 saat daha uzatıldı.

Irak'ta merkezi hükümetin Kürt peşmerge güçlerine tartışmalı bölge Kerkük vilayetinden güçlerini geri çekmeleri için tanıdığı iddia edilen süre aşıldı. Peşmerge güçleri, Bağdat yönetiminin yerel saatle Pazar sabaha karşı 02.00'a kadar süre verdiğini söylerken, Irak bu iddiayı yalanladı.

Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Sky News televizyonuna konuşan Irak Başbakanlık Ofisi yetkilisi Saad El Haditi, "Süre tanıdığımıza dair hiçbir kanıt yok, ayrıca bu Peşmerge'den bazı komutanların iddiasından ibaret" dedi.

Kürt basınına göreyse, Bağdat yönetiminin tanıdığı iddia edilen süre 24 saat daha uzatıldı.

BBC'nin Irak'taki muhabiri Orla Guerin, iki tarafın vilayete konuşlandırdığı askerlerin Cumartesi gecesi kısa süren bir çatışma yaşadığını ve bundan birbirlerini suçladığını aktardı.

İran Dışişleri Bakanlığı: Kuzey Irak'a 'sınır kapısını kapamadık'

Irak'taki merkezi yönetim ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tartışmalı bölgelerden Kerkük, Kürtlerin bağımsızlık referandumu sonrası kritik konumda.

IKBY'deki referanduma tepki gösteren bölge ülkelerinden biri de İran.

Reuters'ın haberine göre, Pazar günü İran'ın Kuzey Irak ile sınır kapısını kapadığı yönünde haberler çıktı ancak İran "iddiaların asılsız olduğunu" açıkladı.

İbadi: Çatışmadan yana değiliz

Vilayette nüfusun çoğunluğunu Arap ve Türkmenler oluşturuyor. Türkiye basınında Kerkük'te gerilimin had safhada olduğu bildiriliyor.

Hürriyet gazetesine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı bölgenin "adeta bir saatli bombaya döndüğünü" söyledi.

Gazetede yer alan habere göre Kazancı, Kerkük'ün "bir Türkmen kenti" olduğunu, "ne peşmerge ne de Haşdi Şabi güçlerinin yanında taraf tutacaklarını" açıkladı.

25 Eylül'de IKBY'de gerçekleşen referenduma Kerkük de katılmış, bağımsızlık destekleyenlerin ezici çoğunluğu yakaladığı resmi sonuçların açıklanması sonrası Irak parlamentosu ülkenin başbakanı Haydar el İbadi'den buraya asker göndermesini istemişti.

İbadi, geçen hafta yaptığı açıklamada müşterek yönetilen Kerkük'te silahlı bir gerginlikten yana olmadığını söylemişti.

Peşmerge: Bedeli ne olursa olsun savunacağız

Hem Bağdat yönetimi güçleri hem de Başbakan İbadi, Kerkük'te bir askeri operasyon planlamadıklarını yineleseler de, ordu birimleri buraya konuşlandırıldı.

Peşmerge ise, Irak'tan gelecek "tehditlere" karşı Kerkük'teki pozisyonlarını "bedeli ne olursa olsun" savunacaklarını söylüyor.

Peşmerge, 2014'te Kerkük'ün kontrolünü ele geçirmişti.

Bölgede Şii milislerin de desteklediği ordu ile Peşmerge arasındaki tansiyonun artması üzerine ABD Savunma Bakanı Jim Mattis taraflara, silahlarını birbirlerine çevirmek yerine IŞİD'e karşı birlikte savaşmaya odaklanmaları çağrısı yapmıştı.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.