Bağdat Hükümeti ve Şii Milisler, Felluce'yi Ele Geçirdi

Bağdat Hükümeti ve Şii Milisler, Felluce'yi Ele Geçirdi

Bağdat hükümeti güçleri ve müttefiki Şii milis gruplar, Felluce kentinin IŞİD’den ele geçirdiğini duyurdu.

Bağdat hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Felluce kenti IŞİD‘in elinden geri alındı.

Reuters'ın haberine göre, Felluce operasyonunu yöneten Iraklı Korgeneral Abdul Vahab el Saidi, "Irak halkına iyi haberi vermek istiyoruz: Felluce savaşı bitmiştir" dedi.

Said, Felluce'nin geri alınması için yürütülen operasyonda IŞİD'in en az 1800 savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.

Başkent Bağdat'ın 50 kilometre batısında bulunan Felluce'de 2014 yılının ocak ayında, Bağdat hükümetinin baskıcı politikaları nedeniyle Sünni protestocular sokaklara dökülmüş ve bir süre sonra da IŞİD kenti ele geçirmişti. Felluce 2014 yılında IŞİD’in ele geçirdiği ilk Irak kenti olmuştu.

Felluce'yi geri alabilmek için 23 Mayıs'ta, İran destekli Şii milis gruplardan Haşdi Şabi ve Bağdat hükümeti askerleri yeni bir operasyon başlatmıştı. ABD de bu operasyona hava desteği sağlayarak dahil oldu.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, tamamlanan operasyon sonrası Felluce'ye girdi: 

Soruşturmalar sürüyor

Operasyonun başlamasından bu yana, İran ve Şii inancının hegemonyasında bulunan Irak ordusu en az 10 bin Sünni genci tutukladı. Bağımsız insan hakları kuruluşlarına göre, çatışmalardan kaçmak isteyen Sünniler, ordu mensuplarının kötü muamelesine maruz kalıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) kısa süre önce Bağdat yönetiminden sivillere ordu tarafından yapılan kötü muamelelere engel olmasını istedi. 

Kaynak: Mepa News, Euronews, AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.