Bağdat yönetimi Belarus'taki göçmen vatandaşlarını tahliye ediyor

Bağdat yönetimi Belarus'taki göçmen vatandaşlarını tahliye ediyor

Irak yaşanan mülteci krizinde Belarus'taki vatandaşlarını uçaklarla geri alıyor. Bu kararın ise ABD ve AB'nin baskısıyla gerçekleştiği bildiriliyor.

Irak merkezi yönetimi, Belarus'tan Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapmaya çalışan vatandaşlarını geri almak üzere bu ülkeye uçak seferleri düzenliyor.

Bağdat yönetiminin bu kararı, Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizinin ardından ABD ve AB'nin baskısı sonucu aldığı ifade ediliyor.

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed es-Sahaf konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'yasadışı göçmen' statüsündeki 431 Iraklının iki uçak seferiyle Belarus'tan Irak'a geri getirildiğini, bir sonraki seferde ise yine iki uçakla 617 Iraklının ülkeye getirileceğini açıkladı.

Göçmenler üzgün

Zorla Irak'a döndürülen göçmenlerin ise oldukça üzgün olduğu belirtiliyor. Avrupa'ya ulaşmak için Irak'taki tüm varlıklarını satıp kaçakçılara ödeme yapan bu insanların Irak'ta maddi açıdan eskisinden de kötü durumda oldukları ifade ediliyor.

Pek çok ülkeye vize uygulamadığı ve AB'ye komşu olduğu için Belarus, AB ülkelerine ulaşmak isteyen mültecilerin yeni rotası olarak dikkat çekiyor.

Rusya ile yakın ilişkilere sahip Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, mültecilerin hedefinin AB olduğunu, Belarus'un AB'nin "bekleme salonu olmadığını" belirterek mültecilerin AB'ye ulaşmalarına yardımcı olacaklarını açıklamıştı.

İnsan hakları ve yardım kuruluşları ise hem Belarus'u hem de ülkesine geçmeye çalışan mültecilere şiddet uyguladığı için Polonya'yı eleştiriyor. Sınırın her iki tarafında son aylarda 11 mültecinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği, gerçek rakamın bunun çok üzerinde olabileceği belirtiliyor.

Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen mülteciler arasında Irak vatandaşları başı çekiyor. Bu nedenle ABD ve AB'nin bu sorunu hafifletmek için Irak yönetimine vatandaşlarını geri alması yönünde baskı yaptığı belirtiliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

 
 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.